Σε αυτό το κλίμα καχυποψίας έρχεται να ρίξει λάδι στη φωτιά και η Facebook, η οποία σε πρόσφατη ανακοίνωση της παραδέχεται ότι πράγματι κυβερνήσεις εκμεταλλεύτηκαν τις υπηρεσίες της προκειμένου να ασκήσουν προπαγάνδα. Επισημαίνει δε πως οι κυβερνήσεις και άλλοι οργανισμοί προκειμένου να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη άλλων χωρών ώστε να προωθήσουν ή ισχυροποιήσουν τα γεωπολιτικά συμφέροντα τους, έχουν δαπανήσει ουκ ολίγα χρήματα.
Όπως τονίζεται, η εταιρεία επέκτεινε τους ελέγχους από τον παραδοσιακή απλή εξύβριση και ανάρμοστη συμπεριφορά μεταξύ χρηστών , σε πιο σύνθετες περιπτώσεις όπως η συστηματική μαζική διασπορά ψευδών ειδήσεων από χρήστες με σκοπό να πληγούν πολιτικοί στόχοι . Σύμφωνα με τα ευρήματα, πρώτα είχαν δημιουργηθεί ιστοσελίδες που φιλοξενούσαν τις ψευδείς ειδήσεις , και από εκεί κάποιοι χρήστες φρόντιζαν να αντλούν το υλικό τους και είτε να το διασπείρουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε να διαφημίσουν τις ιστοσελίδες αυτές προκειμένου να αυξηθεί η επισκεψιμότητα και αναγνωσιμότητα τους. Την ίδια ώρα, δημιουργούσαν στο Facebook θεματολογία προς συζήτηση βασισμένη πάνω στις ψευδείς ειδήσεις.
Μολονότι, η Facebook ήταν πολύ προσεκτική και δεν κατονόμασε σε ποιες περιπτώσεις αναφέρεται και ποιοι είναι οι δράστες, αποκάλυψε ότι στην Γαλλία έκλεισε 30.000 λογαριασμούς. Επιπλέον αναφέρει ότι η δική της έρευνα δεν απέχει και πολύ από τα ευρήματα της αμερικανικής NSA σχετικά με τις αμερικανικές εκλογές και τις κατηγορίες για ρωσική εμπλοκή.
Εν τω μεταξύ στην απόφαση της Facebook να κλείσει 30.000 λογαριασμούς στη Γαλλία, έρχεται να προστεθεί έρευνα της ιαπωνικής εταιρείας προστασίας δεδομένων Trend Micro σύμφωνα με την οποία ρώσοι χάκερς παρακολουθούσαν την ηλεκτρονική αλληλογραφία του Μακρόν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr