Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Τρίτη από το τέλος κατατάσσουν τα αποτελέσματα τη χώρα μεταξύ των χωρών της ΕΕ-28. Η Ελλάδα παρουσίασε ελάχιστη βελτίωση στη βαθμολογία της σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με βαθμολογία 0,38 έναντι 0,35 το 2016 και μαζί με την Πολωνία, την Κροατία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία εξακολουθούν να υστερούν σημαντικά ως προς το ψηφιακό περιβάλλον, κινούμενες πολύ κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ως θετικό στοιχειό σημειώνεται ότι οι Έλληνες χρησιμοποιούν πιο ενεργά το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για βιντεοκλήσεις και online περιεχόμενο.
Με βραδείς ρυθμούς η ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας
Η Ελλάδα παρουσιάζει ευρεία διαθεσιμότητα σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων, όμως, ο ρυθμός διείσδυσης στον πληθυσμό προχωρά με αργούς ρυθμούς, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας. Μόλις το 66% των κατοίκων στην Ελλάδα έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο έναντι 79% στην ΕΕ, ενώ και οι επιχειρήσεις εμφανίζονται λιγότερο πρόθυμες να υιοθετήσουν τις νέες τεχνολογίες, όπως η RFID και το cloud computing, με αποτέλεσμα η ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας να συντελείται με πολύ αργούς ρυθμούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι έχει αυξηθεί σε 10% (DESI 2017) από 6% (DESI 2016) ο αριθμός των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για πωλήσεις, κυρίως, εντός συνόρων, με τη διεθνή αγορά να παραμένει ακόμα ανεκμετάλλευτη. Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν το γεγονός, κυρίως, στην υπερφορολόγηση του κλάδου - με τους έμμεσους φόρους κατά 20% υψηλότερους συγκριτικά με άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ – που επιβαρύνει σημαντικά τους καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σημαντική υστέρηση αποτυπώνεται στον δείκτη DESI και στην ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης με την προσφορά ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών να είναι κατά πολύ χαμηλότερη από τον κοινοτικό μέσο όρο. Η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης στη δημόσια διοίκηση σύμφωνα με το δείκτη DESI βαθμολογείται με 63 με άριστα το 100, όταν η ΕΕ συνολικά βρίσκεται στο 82. Επιτακτική ανάγκη το εθνικό στρατηγικό σχέδιο ψηφιακής ανάπτυξης.
Τα αποτελέσματα του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας πιστοποιούν ότι το ψηφιακό χάσμα που χωρίζει την Ελλάδα με την ΕΕ παραμένει.
Ωστόσο οι επενδύσεις, ειδικά από τις εταιρείες του κλάδου των τηλεπικοινωνιών και ειδικά της κινητής επικοινωνίας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.
Αυτές ανέρχονται κατά μέσο όρο στο 20% των εσόδων από υπηρεσίες και στο 50% του EBITDA, δημιουργώντας σύγχρονες υποδομές για να υποστηρίξουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, ωστόσο, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, χωρίς την άμεση υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ψηφιακής ανάπτυξης της χώρας που θα επιτρέψει τη μετάβαση προς ένα επιχειρηματικό μοντέλο πιο ανταγωνιστικό και βιώσιμο, η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποτελεί ουραγό στην ΕΕ.
Γιώργος Αλεξάκης