Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να εμπνεύσει νέους Έλληνες επιχειρηματίες για τις σημαντικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον τομέα των διαστημικών εφαρμογών, να τους ενημερώσει σχετικά με τα βήματα που απαιτούνται για την άδεια χρήσης αυτών των τεχνολογιών, να πληροφορήσει σχετικά με τα προγράμματα στήριξης από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και να τους φέρει σε επαφή με επιστημονικές ομάδες που ήδη δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους τομείς.
Μέσα από τις 4 παρουσιάσεις ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και την ανοικτή συζήτηση μεταξύ τους, έγιναν σημαντικές αναφορές σχετικά με την ακμάζουσα πορεία των διαστημικών εφαρμογών καθώς και τις εξαιρετικές προοπτικές επιχειρηματικότητας που διαφαίνονται. Περισσότεροι από 160 συμμετέχοντες διερεύνησαν τις τεχνολογικές εξελίξεις, δυνατότητες χρηματοδότησης και άλλα σημαντικά σημεία για την καθιέρωση ενός σταθερού επιστημονικού και επιχειρηματικού οικοσυστήματος για τις διαστημικές εφαρμογές στην Ελλάδα.
Στην εκδήλωση φιλοξενήθηκαν ομιλητές με σημαντική διεθνή ερευνητική και επιχειρηματική δραστηριότητα: Γρηγόρης Αγριόπουλος, Επιχειρηματίας - Συνιδρυτής, MaGOS, Κωνσταντίνος Καράντζαλος, Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης, ΕΜΠ, Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός, Στέλιος Μπολλάνος, Συνιδρυτής και Διευθυντής, Planetek Hellas, Frank M. Salzgeber, Head of Technology Transfer Program Office, European Space Agency, Innovation & Entrepreneurship, ενώ τον συντονισμό της ανοικτής συζήτησης ανέλαβε ο Jorge-A., Sanchez-P., Μέλος Συντονιστικού Συμβουλίου si-Cluster, Chief Strategy & Financial Officer Corallia.
Την προσπάθεια του MIT Enterprise Forum στην Ελλάδα καθώς και την πραγματοποίηση της εκδήλωσης υποστήριξαν δωρητές, χορηγοί, στρατηγικοί συνεργάτες καθώς και χορηγοί επικοινωνίας. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συμμετέχει ως Ιδρυτικός Δωρητής του οργανισμού. Ετήσιος Υποστηρικτής του οργανισμού είναι το The Hellenic Initiative. Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι EURISY και si-cluster|a Corallia initiative. Χορηγοί φιλοξενίας ήταν το Athenaeum Intercontinental Hotel και το Deree – The American College of Greece. Στρατηγικοί συνεργάτες στις προσπάθειες του οργανισμού είναι οι εταιρίες ΕΥ, POTAMITISVEKRIS, Korn Ferry|HayGroup και V+O Communication. Χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν οι ακόλουθοι: emea.gr, epixeiro.gr, StartUpper.gr. Τέλος, η εταιρία Eventora και η ομάδα Mindspace συμμετείχαν ως υποστηρικτές της εκδήλωσης.
Σημαντικά σημεία και αναφορές ομιλητών
Οι νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες στον τομέα του διαστήματος, Frank M. Salzgeber, Head of Technology Transfer Program Office, European Space Agency, Innovation & Entrepreneurship.
Την εκδήλωση άνοιξε o Frank M. Salzgeber που έχει στηρίξει πάνω από 320 διεπιστημονικές μεταφορές τεχνολογίας και πάνω από 400 νεοφυείς επιχειρήσεις από τα 16 Business Incubator Spaces του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Κατά την ομιλία του, υποστήριξε πως η διαστημική υποδομή αναμένεται να κυριαρχήσει μελλοντικά. “Θα πρέπει να επανεξετάσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα που ακολουθεί τις τάσεις του περασμένου αιώνα καθώς χρειαζόμαστε χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν τον όγκο των ερευνητικών δεδομένων με έξυπνο τρόπο συμβάλλοντας στην στοιχειοθέτηση του χάρτη του μέλλοντος. Χρειαζόμαστε την καινοτομία που παράγουν οι νεοσύστατες επιχειρήσεις – και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τις ενθαρρύνουμε, να τις στηρίξουμε στο ξεκίνημά τους και να τους επιτρέψουμε να αναλάβουν πρωτοβουλίες» προσέθεσε, ενώ αναφέρθηκε στις νέες και σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες που αναδύονται στον τομέα των διαστημικών εφαρμογών καθώς και στα προγράμματα στήριξης από την Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η δημιουργία και διατήρηση μιας εταιρίας διαστημικών εφαρμογών – Στέλιος Μπολλάνος, Συνιδρυτής & Διευθυντής, Planetek Hellas.
Ο Στέλιος Μπολλάνος συμμετείχε στην εκδήλωση ως συνιδρυτής και διευθυντής της Planetek Hellas, που ιδρύθηκε το 2006 και αποτελεί μια εταιρεία μέλος του ομίλου Planetek, o οποίος από το 1994 δραστηριοποιείται στο τομέα της Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και των Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων με μεγάλη επιτυχία, αποτελώντας αναμφισβήτητα έναν από τους κορυφαίους ιδιωτικούς Ευρωπαϊκούς φορείς στον τομέα της Γεωπληροφορικής. Η δημιουργία και εγκαθίδρυση της Planetek Hellas οδήγησε στην ανάπτυξη συνεργασιών με κορυφαίους φορείς παγκοσμίως, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της Εκτελεστικής Υπηρεσίας για την Έρευνα (Research Executive Agency – REA), αλλά και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (European Environmental Agency – EEA) για λογαριασμό των οποίων η Planetek Hellas έχει αναλάβει, από την ίδρυσή της έως και σήμερα, την υλοποίηση πληθώρας εξεζητημένων έργων στο αντικείμενο της δραστηριότητάς της. Στο τέλος της ομιλίας του προέτρεψε τους παρευρισκόμενους: «Χρειαζόμαστε φιλοδοξία, πάθος, πείσμα… Πέφτουμε. Σηκωνόμαστε ξανά. Προσπαθούμε πάλι και προσαρμοζόμαστε».
Τα πρώτα στάδια δημιουργίας μιας νεοφυούς επιχείρησης – Γρηγόρης Αγριόπουλος, Επιχειρηματίας & Συνιδρυτής, MaGOS.
Το περασμένο Ιούλιο o Γρηγόρης Αγριόπουλος κέρδισε το πρώτο βραβείο στον εθνικό επιχειρηματικό διαγωνισμό «Act In Space», που υλοποιήθηκε από το Corallia και στόχο είχε τη δημιουργία επιχειρηματικών ιδεών με αξιοποίηση διαστημικών τεχνολογιών. Ένα «μαγνητικό χέρι», που θα μπορεί να μεταφράζει τις προτάσεις ανθρώπων με προβλήματα ομιλίας μέσω μιας smartphone εφαρμογής, είναι η εφεύρεση της ομάδας MaGOS, που ανέπτυξε την παραπάνω τεχνολογία αξιοποιώντας το μαγνητόμετρο της γαλλικής διαστημικής τεχνολογίας, και εκπροσώπησε τη χώρα μας στο διεθνή διαγωνισμό στην Τουλούζη, λαμβάνοντας την 3η θέση. O Γρηγόρης Αγριόπουλος μίλησε για την πορεία του από το πρώτο κρίσιμο στάδιο συμμετοχής στο hackathon “Act in Space” της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) μέχρι και τις τελικές φάσεις ανάπτυξης του προϊόντος και εξέλιξης της εταιρείας ΜaGOS. «Το δύσκολο δεν είναι ανέφικτο! Για τη διαμόρφωση και περαιτέρω ανάπτυξη μιας νεοφυούς επιχείρησης αυτά που πραγματικά έχουν βαρύνουσα σημασία είναι η ισχυρή θέληση, η σκληρή δουλειά, η πίστη και μια δυναμική ομάδα με κοινό όραμα και σαφείς στόχους», κατέληξε.
Η οπτική γωνία ενός επιστημονικού ερευνητή – Κωνσταντίνος Καράντζαλος, Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης, ΕΜΠ, Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός.
O Κωνσταντίνος Καράντζαλος υπηρετεί από το 2012 ως Λέκτορας στη ΣΑΤΜ, ΕΜΠ και το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης. Τα επιστημονικά και ερευνητικά ενδιαφέροντα του καλύπτουν περιοχές της Γεωπληροφορικής, Τηλεπισκόπησης, Μεθόδους Παρατήρησης Γης, Παρακολούθηση του Περιβάλλοντος, Γεωργία Ακριβείας, Ανάλυση Εικόνας, Όραση Υπολογιστών, Τεχνητή Νοημοσύνη. Έχει δημοσιεύσεις στα παραπάνω αντικείμενα σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια με κριτές, με 289 ετεροαναφορές και h-index 9. O κ. Καράντζαλος ανέλυσε τις Νέες Εφαρμογές και Προοπτικές Μεθόδων Παρατήρησης Γης στην Γεωργία, τη Διαχείριση Μεγάλων Γεωχωρικών Δεδομένων, τη Γεωργία Ακριβείας, τις Έξυπνες και Περιβαλλοντικά Φιλικές Πρακτικές Διαχείρισης στη Γεωργία, τις επιδιωκόμενες συνεργασίες με εταιρίες και την εμπορική εκμετάλλευση προϊόντων καθώς και τις ευκαιρίες για έρευνα στην Ελλάδα.
Σχεδιάζοντας το μέλλον: Πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των διαστημικών εφαρμογών, Ανοικτή συζήτηση υπό τον συντονισμό του Jorge-A. Sanchez-P., Member of the si-Cluster Steering Board, Chief Strategy & Financial Officer Corallia.
Η ανοικτή συζήτηση μεταξύ των ομιλητών που προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν επικεντρώθηκε κυρίως γύρω από τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των διαστημικών εφαρμογών που τροφοδοτούν νέα δεδομένα επιχειρηματικής ανάπτυξης. Οι διαστημικές εφαρμογές προσφέρουν καινοτόμες λύσεις σε πολλές επιχειρηματικές προκλήσεις: εξοικονόμηση δαπανών, βελτίωση της αξιοπιστίας, νέες επιχειρηματικές προοπτικές ή δημιουργία πρωτότυπων υπηρεσιών. Οι διαστημικές εφαρμογές είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις συνειδητοποιούν τα εμπορικά οφέλη που έχει να προσφέρει δημιουργώντας μια αγορά που αυξάνεται κατά 9% ετησίως κατά την τελευταία δεκαετία.
Σημαντικές αναφορές έγιναν στους πολυάριθμους οργανισμούς, τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα που εργάζονται για το διάστημα και την Παρατήρηση της Γης προκειμένου να πληροφορηθούν όσοι θα ήθελαν να ακολουθήσουν παρόμοιες σπουδές και επαγγελματική πορεία καθώς και για να στοιχειοθετηθούν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί κάποιος να συγκεντρώσει ικανή χρηματοδότηση.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του MITEF Greece καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του συλλόγου όπου το ενημερωτικό υλικό σχετικά με την εκδήλωση Technologies That Matter: Downstream Space Applications, θα ανανεώνεται διαρκώς ενώ θα αναρτηθούν οι βιντεοσκοπήσεις των συζητήσεων.
Το Σάββατο, 5 Νοεμβρίου, 2016, το MIT Enterprise Forum Greece, διοργανώνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το ολοήμερο συνέδριο StartSmart Greece, στο The American College of Greece. Μάθετε περισσότερα για το αναλυτικό πρόγραμμα, τους ομιλητές και τα απογευματινά workshops στον ακόλουθο σύνδεσμο: StartSmart Greece 2016.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr