Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να ενεργοποιήσει για πρώτη φορά έναν ανοικτό διάλογο μεταξύ της ελληνικής startup κοινότητας και των μελών της ελληνικής διασποράς που δραστηριοποιούνται στους τομείς των Επιστημών Ζωής.
Η διοργάνωση διερεύνησε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αναδύονται σε συγκεκριμένους τομείς του κλάδου Life Sciences, που θα έχουν μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια: Βιοτεχνολογία, Ιατρικά Μηχανήματα και Digital Health.
Μέσα από τις 4 ανοιχτές συζητήσεις μεταξύ ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό έγιναν σημαντικές αναφορές σχετικά με την αναπτυξιακή πορεία που παρατηρείται στον τομέα των Επιστημών Ζωής καθώς και τις προοπτικές που διαφαίνονται.
Περισσότεροι από 200 συμμετέχοντες διερεύνησαν τις τεχνολογικές εξελίξεις, δυνατότητες χρηματοδότησης και άλλα σημαντικά σημεία για την καθιέρωση ενός σταθερού επιστημονικού και επιχειρηματικού οικοσυστήματος για τις Επιστήμες Ζωής στην Ελλάδα.
Την προσπάθεια του MIT Enterprise Forum στην Ελλάδα καθώς και την πραγματοποίηση της εκδήλωσης υποστήριξαν δωρητές, χορηγοί, στρατηγικοί συνεργάτες καθώς και χορηγοί επικοινωνίας. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συμμετέχει ως Ιδρυτικός Δωρητής του οργανισμού. Ετήσιος Υποστηρικτής του οργανισμού είναι το The Hellenic Initiative.
Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι εταιρίες Novartis και Alcon. Υποστηρικτές της εκδήλωσης ήταν οι Future Health Biobank, Rea Capital Advisors και η Frontier Science Foundation Hellas (FSF-Hellas). Χορηγός φιλοξενίας είναι το Athenaeum Intercontinental Hotel. Στρατηγικοί συνεργάτες στις προσπάθειες του οργανισμού είναι οι εταιρίες ΕΥ, POTAMITISVEKRIS, Korn Ferry|HayGroup και V+O Communication. Χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν οι ακόλουθοι: BusinessNews.gr, CNN.GR, Direction Business Network, economia.gr, emea.gr, epixeiro.gr, StartUpper.gr και H Καθημερινή. Τέλος, η εταιρία Eventora και η ομάδα Mindspace συμμετείχαν ως υποστηρικτές της εκδήλωσης.
Σημαντικά σημεία και αναφορές ομιλητών
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τα εισαγωγικά σχόλια των εισηγητών Άρη Κωνσταντινίδη και Ηλία Παπαθεοδώρου, που υπογράμμισαν πως ο τομέας των Επιστημών Ζωής βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο καθώς οι παρακάτω τάσεις θέτουν νέες βάσεις:
α) διεθνείς πιέσεις για μείωση του κόστους στα συστήματα υγείας
β) σημαντικές εξελίξεις στην έρευνα και την καινοτομία
γ) αύξηση ενδιαφέροντος για τις θεραπείες πρόληψης και έγκαιρης θεραπείας
δ) σύγκλιση τεχνολογιών και εισαγωγή νέων εργαλείων και βοηθητικών μηχανημάτων στις θεραπείες
ε) σημαντικότερη ευαισθητοποίηση του κοινού, αύξηση ενδιαφέροντος για την ευεξία, συστηματική ενδυνάμωση των ασθενών και η ανάγκη της εξατομικευμένης φροντίδας
στ) ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων για τη διανομή, τη θεραπεία και τις κλινικές δοκιμές σε ένα κόσμο που κυριαρχείται από τα ψηφιακά δεδομένα.
Ο Δρ. Μάνος Πέρρος συμμετείχε στην εκδήλωση λόγω της εξαιρετικά σημαντικής επιχειρηματικής του εμπειρίας ως Διευθύνων Σύμβουλος και συν-ιδρυτής της Entasis Therapeutics, μιας εταιρίας που εφαρμόζει επιστήμες αιχμής αναπτύσσοντας ένα χαρτοφυλάκιο καινοτόμων θεραπειών για σοβαρές βακτηριακές λοιμώξεις.
Η Entasis Therapeutics εξασφάλισε ιδιόκτητη τεχνολογία και βασική χρηματοδότηση 40 εκατ. δολαρίων από την AstraZeneca τον Μάιο του 2015. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η ανάγκη ύπαρξης ενός ενεργού οικοσυστήματος που θα συσπειρώνει την ακαδημαϊκή έρευνα, τα επενδυτικά σχήματα και τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις είναι δεδομένη.
Συγκρίνοντας το κυρίαρχο αναπτυξιακό περιβάλλον της Αμερικής με το λιγότερο δραστήριο της Ευρώπης τόνισε πως «η ιατρική έρευνα απαιτεί χρόνο όμως η καινοτόμος επιστήμη πάντα θα βρίσκει το δρόμο της. Συνεχίστε το ποιοτικό έργο και οι ευκαιρίες θα παρουσιαστούν. Η παρούσα φάση είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης και στην Ευρώπη».
Ο Otello Stampacchia είναι ιδρυτής της επενδυτικής εταιρίας βιο-επιστημών Omega Funds, με έδρα στη Βοστώνη και υποκαταστήματα στο Λονδίνο και το Σαν Φρανσίσκο. Η εταιρία έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα 700 εκατ. δολάρια έχοντας επενδύσει σε σημαντικές επιχειρήσεις και ομάδες παρέχοντας την απαραίτητη τεχνογνωσία και προσφέροντάς τους πρόσβαση σε ένα τεράστιο δίκτυο επαφών και πόρων, που έχουν σαν αποτέλεσμα υψηλής αξίας στρατηγικές εξόδου.
Fireside Chat: Digital Health – Δημήτρης Μπρίλης, Γενικός Διευθυντής, Alcon και Λεωνίδας Αλεξόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών/Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο & Συνιδρυτής, ProtATonce (σήμερα Protavio)
Επισημαίνοντας τους τρόπους επαφής με σημαντικές πηγές επιχειρηματικών κεφαλαίων υπογράμμισε πως «η αλήθεια σας δεν είναι αυταπόδεικτη και προκειμένου να προσεγγίσετε επαρκή χρηματοδότηση θα χρειαστεί: a) να αναπτύξετε ένα σημαντικό δίκτυο επαφών, που θα σας συστήσει στους επενδυτές, β) να ισχυροποιήσετε την ποιότητα των δεδομένων σας, π.χ. επιστημονικές δημοσιεύσεις, γ) να προβείτε σε σημαντικές συνεργασίες με επιστήμονες, επιχειρηματίες και συμβούλους που θα επικυρώσουν το επιστημονικό σας έργο, δ) να εντοπίσετε τη θέση σας στη διεθνή αγορά».
Ο κ. Δημήτρης Μπρίλης είναι Γενικός Διευθυντής της Alcon Ελλάδος και υπεύθυνος για όλες τις εμπορικές δραστηριότητες της Alcon σε Ελλάδα, Ισραήλ, Σλοβενία, Κροατία, Κύπρο, Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο και Μάλτα. O κ. Μπρίλης τόνισε πως βασικός σκοπός όλων των επιχειρηματικών σχημάτων είναι το βελτιωθούν οι τρόποι διάγνωσης, διαχείρισης και θεραπείας των νοσημάτων καθώς και ενδυνάμωσης των ασθενών.
«Πριν την περίοδο της οικονομικής κρίσης η Ελλάδα δαπανούσε περίπου 6 δις. ευρώ στην υγειονομική περίθαλψη. Με γνώμονα την καινοτομία και την τεχνολογία τα κόστη μπορούν άμεσα να μειωθούν. Ο τομέας του Digital Health έχει αρχίσει να αναπτύσσεται τα τελευταία μόλις χρόνια επομένως το πεδίο έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης ενώ στην Ελλάδα υπάρχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό επιστημόνων και ερευνητών που θα μπορούσαν να ηγηθούν της δημιουργίας ενός οικοσυστήματος».
Η ανοικτή συζήτηση μεταξύ των επενδυτών που προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν επικεντρώθηκε στους τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος να συγκεντρώσει ικανή χρηματοδότηση: α) να έχει εξασφαλίσει μια καινοτόμο τεχνολογία και ισχυρά δεδομένα (data) που αφορούν μεγάλο μέρος της αγοράς, β) να υπάρχει υψηλή κατάρτιση, τεχνογνωσία και εξειδίκευση της ομάδας που πλαισιώνει την εταιρία, γ) να έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό δίκτυο επαφών, και δ) να έχει στοιχειοθετήσει τις οικονομικές προβλέψεις.
Life Sciences Worldwide Investment Trends - Σοφία Ιωαννίδου, Διευθύντρια Επενδύσεων, Life Sciences, Edmond de Rothschild Investment Partners, Δρ. Σίμος Κεδίκογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Impulse Dynamics και Άρης Κωνσταντινίδης, Διευθυντής Επενδύσεων, NBGI Ventures
Η Σοφία Ιωαννίδου επιβεβαιώνοντας ότι μόνο το 1% των προτάσεων που δέχεται το Edmond de Rothschild Investment Partners καταφέρνει να λάβει χρηματοδότηση σημείωσε πως η Ελλάδα δεν έχει ακόμα αναπτύξει ένα δυναμικό οικοσύστημα. Ο Σίμος Κεδίκογλου, βάσει της εμπειρίας του από την αγορά του Ισραήλ, πρόσθεσε πως τα αρνητικά δεδομένα της Ελλάδας μπορούν να ανατραπούν εφόσον στραφούμε στις αγορές του εξωτερικού, σε περισσότερο οικεία περιβάλλοντα για τους επενδυτές και με τη βοήθεια της ελληνικής διασποράς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr