Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι, δεν γνωρίζουν πώς η επιτυχία της εταιρίας οφείλεται στην πρωτότυπη εταιρική της κουλτούρα, η οποία έρχεται να αμφισβητήσει με τη σειρά της τα στερεότυπα δεκαετιών που επικρατούσαν κι εφαρμόζονταν από όλες τις μεγάλες εταιρίες, στο HR Management.
Ο Πάνος Μπαλτάς, Group Strategic Alliances της People for Business, στο παρακάτω άρθρο αναλύει το εργασιακό μοντέλο της Netflix και επισημαίνει ότι η κουλτούρα αυτή θα προκαλέσει σίγουρα ανάμεικτα συναισθήματα στους περισσότερους εργαζόμενους κι εργοδότες στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουμε γαλουχηθεί σε μια διαφορετική, πιο μονοδιάστατη και μερικές φορές προστατευτική ίσως πραγματικότητα, τόσο σαν πολίτες όσο και σαν εργαζόμενοι. Η πραγματικότητα όμως είναι πώς έχει ήδη διαμορφώσει μία παγκόσμια τάση, η οποία εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς και τείνει να αλλάξει τη θεωρία του HR παγκοσμίως.
Συγκεκριμένα, στο περιβάλλον εργασίας της Netflix δεν αξιολογείται κανείς από το πόσο σκληρά και πόσες ώρες εργάζεται, αλλά από το τί και πόσο γρήγορα πετυχαίνει, ιδιαίτερα υπό συνθήκες πίεσης. Η απλά ικανοποιητική απόδοση λοιπόν όχι μόνο δεν επιβραβεύεται αλλά είναι λόγος απόλυσης. Μόνο η εξαιρετική απόδοση είναι αποδεκτή ώστε να δικαιολογήσει την ύπαρξη ενός εργαζομένου στην εταιρία.
Στην ουσία, η εταιρία θεωρεί ότι το εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον και τις εξαιρετικές επιχειρήσεις, τις δημιουργούν και τις αποτελούν οι εξαιρετικοί εργαζόμενοι και τίποτε άλλο. Οι εξαιρετικά ικανοί άνθρωποι είναι αυτουποκινούμενοι και δεν χρειάζονται ένα πιεστικό καθεστώς ελέγχου πάνω από το κεφάλι τους. Το αντίθετο μάλιστα, οι ταλαντούχοι εργαζόμενοι αποδίδουν καλύτερα όταν τους δίνονται ελευθερίες να αναλάβουν δράση και πρωτοβουλίες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr