Το ανιχνευτικό μηχάνημα προσεδαφίστηκε με ταχύτητα περίπου ενός μέτρου ανά δευτερόλεπτο. Εξαιτίας, όμως, της έλλειψης βαρύτητας και της δυσκολίας της προσεδάφισης, αναπήδησε, διανύοντας μεγάλη απόσταση, σε ύψος ενός χιλιομέτρου, μέσα σε δύο μόλις ώρες, με ταχύτητα περίπου 38 εκατοστά ανά δευτερόλεπτο.
Με τη δεύτερη προσεδάφιση, αναπήδησε ξανά, με πολύ μικρότερη ταχύτητα, περίπου τριών εκατοστών ανά δευτερόλεπτο, για επτά λεπτά, φτάνοντας στο σημείο που βρίσκεται τώρα.
«Δεν βρισκόμαστε εκεί ακριβώς που θα θέλαμε», είπε ο επικεφαλής της επιχείρησης προσεδάφισης, της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), Ζαν-Πιερ Μπιμπρίγκ, σε συνέντευξη Τύπου. Ωστόσο δεν απογοητεύεται. «Μην δίνετε σημασία στις αποτυχίες, είναι φανταστικό το πού βρισκόμαστε τώρα», τόνισε.
Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες είναι ότι το ρομπότ έχει βρεθεί στη σκιά. Οι ηλιακοί συλλέκτες του, από τους οποίους θα τροφοδοτηθεί με ενέργεια όταν τελειώσουν οι μπαταρίες του, την Παρασκευή, θα λαμβάνουν μόνο μιάμιση ώρα ηλιακού φωτός την ημέρα αντί για 6-7 ώρες. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το σύστημα προσγείωσης για να "πηδήξει" το ρομπότ και να φύγει από τη σκιά, όμως η ESA χρειάζεται να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες προτού να επιχειρήσει αυτήν την επικίνδυνη μανούβρα.
Επιπλέον, μόνο δύο από τα τρία πόδια του Φίλαι πατάνε στο έδαφος, γεγονός που ανησυχεί τους επιστήμονες μήπως αναποδογυρίσει εάν ξεκινήσει τη διαδικασία συλλογής δειγμάτων ή μήπως εκτιναχθεί στο διάστημα.
Δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαιωμένη θέση για το πού ακριβώς βρίσκεται το Philae, αλλά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος θα μπορέσει να αναγνωρίσει την τοπογραφία, όταν μπορέσει να λάβει καινούριες εικόνες με υψηλότερο κοντράστ και να τις συγκρίνει με τις γενικές φωτογραφίες πριν την προσεδάφιση.
Το Philae θα είναι το πρώτο μηχάνημα στην ιστορία, το οποίο θα μπορέσει να κάνει τομογραφία του κομήτη, ενώ θα μπορέσει να επιβεβαιώσει ή να καταρρίψει την ύπαρξη μαγνητικού πεδίου.
Το έδαφος γύρω από το Philae έχει ήδη αναλυθεί, ενώ οι εικόνες που έχει πάρει με τις κάμερές του το probe, ήδη κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου, ενώ πολλές δεν έχουν ακόμη τροποποιηθεί με τρόπο που θα επιτρέπει να φαίνονται με λεπτομέρειες, κοντράστ και φως σε High Definition.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα δείγματα που θα συλλέξει το ρομπότ θα τους δώσουν κάποιες απαντήσεις για το πώς δημιουργήθηκαν οι πλανήτες και, ενδεχομένως, η ζωή στη Γη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr