Η World Bank έδωσε το 2011 στη δημοσιότητα χάρτη που μετρά τις χώρες τόσο ως προς το μέγεθος του πληθυσμού που είναι συνδεδεμένος (online), όσο και ως προς τον πληθυσμό που πλοηγείται διαδικτυακά (με μία σχετική ελευθερία). Τα στοιχεία του χάρτη φαίνονται παρακάτω:
Τα ευρήματα που προκύπτουν είναι πως ο πληθυσμός της Κίνας που είναι συνδεδεμένος (online) ξεπερνά στο σύνολό του τον αντίστοιχο της Ινδίας, καθώς και τους αντίστοιχους της Αφρικής. Επιπρόσθετα προκύπτει πως ο αριθμός των Κινέζων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, αγγίζει ένα ποσοστό της τάξης του 20 – 40%, κάτι που θεωρείται για τα πληθυσμιακά δημογραφικά της χώρας εξαιρετικά μικρό.
Η λογοκρισία λοιπόν στην Κίνα καλά κρατεί. Οι Κινέζοι οι οποίοι δημοσιεύουν ένα μήνυμα το οποίο σύμφωνα με τις αρχές κρίνεται πως έχει δυσφημιστικό – ακατάλληλο χαρακτήρα, κινδυνεύουν με ποινές φυλάκισης ως και τρία έτη. Το ίδιο συμβαίνει και στις περιπτώσεις των προσωπικών ιστολογίων, όπου οι ιδιοκτήτες τους διώκονται και πάλι ποινικά. Οι κινεζικές αρχές έχουν αποκλείσει τους πολιτικά «ευαίσθητους» για εκείνες ιστοτόπους, ενώ παρακολουθούν στενά τις επικοινωνίες εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών του διαδικτύου. Ιστότοποι όπως το Twitter, το Youtube ή το Facebook είναι απαγορευμένοι στην Κίνα.
Πηγές: 1. http://www.theatlantic.com
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr