Ανεξάρτητοι ερευνητές εξέτασαν 30.000 σελίδες του Facebook, και μέσα σε δύο μέρες του Ιουλίου, ανακάλυψαν ότι από τις 700.000 δημοσιεύσεις συνολικά, οι 37.000 αποτελούσαν spam.
Ένας από τους ερευνητές, ο Andrea Stroppa, ανέφερε: «Έχουμε δει ότι κάθε μέρα, υπάρχουν τουλάχιστον 20.000 posts με spam για ηλεκτρονικό εμπόριο, ψεύτικες ειδήσεις, πορνογραφικό υλικό και άλλες απάτες».
Για σελίδες στο Facebook με παραπάνω από 30.000 likes, ένα spam link κοστίζει από 8 ως 20 δολάρια, με το πιο σύνηθες ποσό να είναι τα 13$, όπως προαναφέρθηκε. Για σελίδες με likes άνω των 100.000 ένα post μπορεί να κοστίζει περίπου 100$, ενώ σε αυτές με εκατομμύρια likes, η τιμή ανεβαίνει πάνω από τα 200 δολάρια.
Το Facebook πάντως, αποκλείει τους διαχειριστές των σελίδων αποτρέποντας τους να ποστάρουν διαφημίσεις.
Αν τα spam συνεχίζουν να πληθαίνουν στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, τότε κάποια στιγμή θα αρχίσουν να του δημιουργούν προβλήματα, όχι μόνο επειδή χρήστες διαφημίζουν μέσω του Facebook χωρίς να πληρώνουν την εταιρεία, αλλά και επειδή τα spamθα γίνουν τόσο ενοχλητικά που θα διώχνουν τους χρήστες από τη σελίδα.
Σύμφωνα με τον Stroppa, η Facebookδεν προσπαθεί και πολύ για να περιορίσει αυτό το πρόβλημα, ίσα-ίσα που κάνει τα στραβά μάτια. Μπορεί να μην την ενοχλεί και τόσο.
Η Facebook αρνήθηκε να σχολιάσει τη συγκεκριμένη έρευνα, ανεβάζοντας την εξής ανακοίνωση:
«H προστασία των χρηστών από το spam είναι η κύρια προτεραιότητά μας. Έχουμε αναπτύξει μια σειρά μηχανισμών που ανιχνεύει και σταματά την εξάπλωση του spam και κλείνει άμεσα σελίδες, λογαριασμούς και εφαρμογές που παραβιάζουν τους όρους χρήσης του Facebook. Επιπλέον παρέχουμε εργαλεία στους χρήστες για την αναφορά posts που περιέχουν spam. Θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τα συστήματα μας κατά του spam για να εξασφαλίσουμε ότι τα επίπεδα θα παραμείνουν χαμηλά.»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr