Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, μια τεχνολογική εταιρεία έγινε τόσο ασύγκριτα πλούσια, επιτυχημένη, διάσημη και δυνατή, που κυριαρχούσε όχι μόνο στη δική της βιομηχανία, αλλά και στις νέες και ανερχόμενες – κάτι που την οδήγησε στο δικαστήριο με την αμερικανική κυβέρνηση, με την απειλή να κλείσει λόγω παραβιάσεων της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.
Η υπόθεση διευθετήθηκε, και η Microsoftσυμφώνησε να ‘παίζει’ σύμφωνα με τους ‘κανόνες’.
Ο τρόπος όμως που εξελίχθηκαν τα πράγματα, δείχνει ότι τίποτα από όλα αυτά δεν χρειαζόταν. Όπως συχνά συμβαίνει στη βιομηχανία της τεχνολογίας, αυτό που κατέστρεψε την κυριαρχία της Microsoftστο χώρο των προσωπικών υπολογιστών τα τελευταία 15 χρόνια, δεν ήταν μια νομική απειλή, αλλά μια απλή στροφή της αγοράς.
Ακριβώς εκεί που τα πράγματα έδειχναν ότι το όραμα της Microsoft, να είναι ο υπολογιστής το κέντρο του κόσμου της τεχνολογίας και για πρώτη φορά η δημιουργία μιας εταιρείας τρισεκατομμυρίων, θα γινόταν πραγματικότητα, ήρθε το διαδίκτυο.
Όπως ένα παλιρροϊκό κύμα καταπίνει μια μικρή λιμνούλα, έτσι και το διαδίκτυο διέλυσε τη βιομηχανία των PC.
Όσον αφορά την αξία της αγοράς, η αποδυνάμωση της Microsoft ήταν ορατή από μακριά. Η μετοχή εξακολουθεί να ανταλλάσσεται περίπου με το μισό ρυθμό από αυτόν της τεχνολογικής έκρηξης προ 13 ετών. Οι συνέπειες στα θεμέλια της βιομηχανίας των προσωπικών υπολογιστών έχουν πάρει πολύ χρόνο για να αναπτυχθούν, αλλά τώρα φαίνονται καθαρά.
Το μονοπώλιο των Windowsτης Microsoft, δεν έχει τόσο καταστραφεί, όσο έχει καταστεί άνευ σημασίας. Χάρη στην εμφάνιση των -βασισμένων στο διαδίκτυο- cloud computing και smartphones, tablets και άλλων κινητών συσκευών, ο, κάποτε πανίσχυρος, υπολογιστής τώρα έχει εξελιχθεί σε κάτι περισσότερο από έναν driver συσκευών. Όσο μια συσκευή μπορεί να συνδεθεί στο internet και να υποστηρίξει κάποιες εφαρμογές, δεν έχει σημασία ποιο λογισμικό χρησιμοποιεί.
Τα τρία παρακάτω διαγράμματα, απεικονίζουν τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Microsoft και άλλοι γίγαντες των προσωπικών υπολογιστών, όπως η Dell, η HP και η Intel, για να προσαρμοστούν στον νέο διαδικτυακό κόσμο.
Στις παγκόσμιες αποστολές συσκευών, για τις πρώτες δύο δεκαετίες μέχρι το 2005, ο προσωπικός υπολογιστής δεν είχε ανταγωνιστή, πουλώντας περίπου 200 εκατομμύρια συσκευές ανά έτος. Μετά όμως έκαναν την εμφάνισή τους τα έξυπνα τηλέφωνα και οι ταμπλέτες, που πλέον επισκιάζουν την αγορά των PC.
Αυτή η αλλαγή, έχει μειώσει ριζικά τη δύναμη της πλατφόρμας του λειτουργικού συστήματος των Windows. Μέχρι πριν τρία χρόνια, τα Windowsήταν ακόμα ο απόλυτος κυρίαρχος, κατέχοντας το 70% των λειτουργικών των PC.
Σήμερα, λόγω της ανόδου του Androidτης Googleκαι του iOSτης Apple, το παγκόσμιο μερίδιο των Windowsκόπηκε στα δύο, σχεδόν στο 30%. Το Android είναι πλέον μια μεγαλύτερη πλατφόρμα από τα Windows.
Η αγορά των PCδεν επισκιάζεται μόνο από τα smartphonesκαι τα tablets, αλλά στην ουσία έχει αρχίσει να συρρικνώνεται.
Τώρα που ο κόσμος έχει την επιλογή να διαλέξει τη συσκευή που θα αγοράσει, οι προσωπικοί υπολογιστές αντί για το κέντρο της τεχνολογίας, έχουν καταλήξει να είναι συσκευές ειδικές για δουλειά γραφείου.
Τα νέα για τη Microsoft όμως, δεν είναι τόσο άσχημα. Η εταιρεία κατάφερε επιτυχημένα, από ένα μοντέλο πωλήσεων μονάδας, να γίνει ένα μοντέλο χορήγησης αδειών και συνδρομών (δηλαδή ένας χρήστης πληρώνει κάποιο ποσό κάθε χρόνο για να κατέχει την άδεια ενός προϊόντος, και όχι μια φορά για πάντα). Η σειρά Microsoft Office, συνεχίζει να είναι μεγάλη πηγή εσόδων και κυρίαρχη στον τομέα της, κυρίως λόγω του ότι οι άλλες εταιρείες, όπως η Apple και η Samsung δεν έχουν ασχοληθεί για να φτιάξουν κάτι ανταγωνιστικό.
Έτσι, 15 χρόνια μετά το περιστατικό που η κυβέρνηση οδήγησε τη Microsoft στα δικαστήρια για μονοπωλιακή πολιτική, σήμερα, μόνο και μόνο η ιδέα του ότι κάποτε η Microsoft κατείχε το μονοπώλιο, είναι δύσκολα αντιληπτή.
Η προοπτικές των Windows, και η παραδοσιακή αγορά των PCγενικότερα, φαίνονται να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr