Θέλοντας να κλείσουν θέσεις ώστε να ενισχύσουν την ρευστότητα τους αλλά και να αποπληρώσουν δάνεια ή να καλύψουν ζημίες άλλων χαρτοφυλακίων προέβησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις. Ταυτόχρονα έχει κατακλύσει την αγορά ένα κύμα αστήρικτων φημών για προβλήματα στις τράπεζες το οποίο χρησιμοποιείται ώς δικαιολογία για τις ρευστοποιήσεις.
Με βάση εκτιμήσεις τραπεζιτών οι θέσεις αυτών των funds αρχίζουν και μειώνονται και το πολύ να διαθέτουν ακόμη 6 με 7 εκατ μετοχές στις μεγάλες τράπεζες.
Λόγω της πτώση των τραπεζικών μετοχών διαχέονται φήμες για τις μεγάλες τράπεζες.
Για την Εθνική ότι αντιμετωπίζει προβλήματα με την χρηματοδότηση της Finansbank. Επειδή διατηρεί μια σχέση δανείων προς καταθέσεις κοντά στο 180% ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Εθνική χρηματοδοτεί την θυγατρική της και ότι μέρος της ρευστότητας που αποκτά από τους Έλληνες καταθέτες την μεταφέρει στην Τουρκία. Με βάση πληροφορίες απο την τράπεζα, η Εθνική δεν χρηματοδοτεί την Finansbank και πέραν των 500 εκατ ευρώ που είχε δώσει πριν κάποιο χρονικό διάστημα η θυγατρική της Εθνικής στην Τουρκία είναι αυτοτροφοδοτούμενη. Ταυτόχρονα έχει κυκλοφορήσει μια αρκετά περίεργη φήμη ότι η MIG αγοράζει μετοχές της Εθνικής τράπεζας με στόχο να αποκτήσει στρατηγική θέση αλλά αυτό φαίνεται ότι είναι αστήρικτο.
Για την Eurobank λόγω της πτώσης κυκλοφόρησαν διάφορα σενάρια για την πολιτική funding που ακολουθεί και ότι αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες ανάγκες ρευστότητας. Ωστόσο και τα επιχειρήματα αυτά δεν στηρίζονται σε πραγματικά στοιχεία καθώς η Eurobank διαθέτει αυτή την περίοδο ρευστότητα σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Για την Πειραιώς και την Alpha ότι ορισμένα τους χαρτοφυλάκια εμφανίζουν μεγάλες υποαξίες αλλά και αυτό αποτελεί εικασία καθώς θα αποδειχθεί - αν αποδειχθεί - με τα αποτελέσματα 9μήνου αλλά στον ισολογισμό χρήσης 2008.
Π Λεωτσάκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr