Πρέπει πάντως να σημειωθεί οτι είναι η πρώτη φορά που ένας επιχειρηματικός όμιλος αποχωρεί απο τον ΣΕΒ και μάλιστα φροντίζει να δώσει μεγάλη δημοσιότητα στην απόφαση του. Μια απόφαση που δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία αφού ήδη είχε προαναγγελθεί μετά την αποχώρηση από τον σύνδεσμο πλοιοκτητών.
Το «R» πριν 3 εβδομάδες είχε αναφέρει ότι υπάρχει αυξημένο ενδεχόμενο η MIG να αποχωρήσει από τον ΣΕΒ και η Marfin Popular Bank από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.
Το ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί απεχώρησε από τον ΣΕΒ και σε τι στοχεύει η κίνηση αυτή η οποία έχει σαφώς και συμβολικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με κύκλους του ομίλου, ο πρώτος λόγος που οδήγησε τη MIG στο να αποχωρήσει από τον ΣΕΒ σχετίζεται με την πολιτική που ακολουθεί ο σύνδεσμος. Η MIG διαφωνεί με τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές του ΣΕΒ.
Παράλληλα, είναι προφανές ότι ο Ανδρέας Βγενόπουλος ενοχλήθηκε όταν την περίοδο που βαλλόταν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα πολιτικά κόμματα για τον ΟΤΕ, ο ΣΕΒ δεν έσπευσε να στηρίξει ένα μέλος του. Ιδιαίτερα όταν πρόεδρος του Συνδέσμου είναι ο πρώην συνεταίρος και πρώην φίλος του Βγενόπουλου, Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Με αυτό το απλό σκεπτικό η διοίκηση της MIG αποφάσισε να αποχωρήσει από τον ΣΕΒ.
Ταυτόχρονα όμως στέλνει και ένα μήνυμα αμφισβήτησης η MIG σε παραδοσιακούς θεσμούς όπως ο ΣΕΒ ότι ο ρόλος του ως παρεμβατικός σύνδεσμος έχει ελαχιστοποιηθεί. Σημειώνεται οτι η MIG τελευταία έχει προβεί σε κινήσεις συγκράτησης ή και μείωσης των τιμών των προιόντων της, ενώ όπως παρατηρούν κύκλοι της εταιρίας, οι άλλες εταιρίες που συμμετέχουν στον ΣΕΒ δεν έχουν κάνει ανάλογες κινήσεις. Δεν είναι τυχαίο οτι στην ανακοίνωση της η MIG αναφέρει οτι αποχωρεί απο αυτόν τον "εργοδοτικό σύνδεσμο", έκφραση η οποία προσδίδει και κάποια "πολιτική" διάσταση στην απόφαση της εταιρίας, ιδιαίτερα τώρα που οι επιχειρήσεις κατηγορούνται για κερδοσκοπική συμπεριφορά έναντι των καταναλωτών.
Π Λεωτσάκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr