Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Μεταξύ άλλων, μίλησε για εξαιρετικές καινοτομίες και θεραπείες για τις οποίες «τώρα θα πρέπει να βρούμε τρόπους να τις χρηματοδοτήσουμε». Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε: «Η πρόληψη είναι κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής για να φτάσεις εκεί που θέλεις και έχουν γίνει βήματα σε αυτό το επίπεδο. Δεν είναι όλα μαύρα στο ΕΣΥ, είμαστε σε πολύ καλύτερο σημείο σήμερα». Ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε πάντως ότι οι κλειστοί προϋπολογισμοί δημιουργούν αντικίνητρα για τις εταιρείες να φέρνουν τα φάρμακα στην Ελλάδα, τονίζοντας όμως ότι το κράτος αναλαμβάνει απολύτως την ευθύνη ο κάθε ασθενής να λαμβάνει το φάρμακο που χρειάζεται. «Στόχος είναι να το λαμβάνει και το ταχύτερο δυνατό γιατί μία μέρα καθυστέρηση μπορεί να κάνει τη διαφορά στον καρκίνο», συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.
Μάριος Θεμιστοκλέους, υφυπουργός Υγείας
«Πολύ σύντομα θα έχουμε για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο κέντρο αναφοράς για τον καρκίνο, στον Άγιο Σάββα, που θα προσφέρει μια ολιστική αντιμετώπιση», τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στο έργο του ψηφιακού φακέλου των ασθενών ως το μέσο της ψηφιακής μετάβασης στη θεραπεία, «κάτι που λείπει μέχρι σήμερα από τη χώρα».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στους χρόνους της ακτινοθεραπείας, λέγοντας ότι σε γενικές γραμμές είναι στον στόχο των 60 ημερών που έχει τεθεί από την Ε.Ε. όχι όμως και στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, κάτι που όμως θα επιτευχθεί μετά τις δρομολογημένες αγορές των νέων μηχανημάτων: «θα έχουμε σαφή βελτίωση σε 2 χρόνια από σήμερα και σε 4 χρόνια θα ξεπεράσουμε έστω και λίγο τον μέσο ευρωπαϊκό χρόνο».
Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα, παθολόγος ογκολόγος, πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ)
Στις 24 Φεβρουαρίου 2025 –έναν χρόνο μετά από το προηγούμενο συνέδριο– ξεκίνησε η εφαρμογή του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με Νεοπλασματικά Νοσήματα, με την κεντρική διαχείριση να ανατίθεται στην ΗΔΙΚΑ, υπογράμμισε κατά την εναρκτήρια ομιλία της στο 5ο Ετήσιο Συνέδριο του Economist για τον Καρκίνο η παθολόγος ογκολόγος και πρόεδρος της ΕΟΠΕ Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα. Η ενεργοποίησή του σηματοδοτεί μια πραγματική κοσμογονία στην ογκολογική περίθαλψη,διασφαλίζοντας τη διαφάνεια, την καταγραφή και τη συνεχή παρακολούθηση των ασθενών και των θεραπευτικών παρεμβάσεων, όπως τόνισε. Ήδη έχουν συνδεθεί περίπου 30 γιατροί σε μόλις λίγες ημέρες –και όχι μόνο ογκολόγοι– και το περιβάλλον είναι φιλικό για τον χρήστη, είπε η κ. Σαριδάκη. Αναφερόμενη στην ανάγκη επικαιροποίησης της λίστας των βιοδεικτών και την εκπόνηση του αντίστοιχου Consensus από την ΕΟΠΕ (108 σελίδες), υπογράμμισε την εξαιρετικά αποτελεσματική ανταπόκριση του Υπουργείου Υγείας, το οποίο πραγματοποίησε και αυτόν τον στόχο ανακοινώνοντας την επικαιροποίηση της λίστας με κάλυψη από ξεχωριστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ ύψους περ. 13 εκατ. ευρώ, όπως είπε. Παράλληλα, η ΕΟΠΕ συνεχίζει να στηρίζει τους ογκολογικούς ασθενείς με 25 προγράμματα προσφέροντας βιοδείκτες στους ασθενείς και τους γιατρούς – πάνω από 6,5 εκατ. επένδυση από το 2011, πρόσθεσε η πρόεδρος της Εταιρείας.
Η αποζημίωση των ελεγκτών είναι ακόμα ένα μεγάλο αίτημα που ικανοποιήθηκε από το Υπουργείο, σημείωσε η κ. Σαριδάκη, όπως επίσης και η ψηφιοποίηση των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων της ΕΟΠΕ από την πολιτεία, που υλοποιείται την τρέχουσα περίοδο. Επιπλέον, η ΕΟΠΕ επενδύει στην εξωστρέφεια, την εκπαίδευση, την ορθή ενημέρωση του κοινού, τις δράσεις πρόληψης και την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών, ενώ φέτος με τη συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυση της Εταιρείας, το μήνυμα που προτάσσει είναι «Φτιάχνουμε χρόνο για αυτά που αξίζουν», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Σαριδάκη.
Γιώργος Καπετανάκης, πρόεδρος ΔΣ, Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου-ΕΛΛΟΚ
Στους δέκα στόχους που έθεσε πέρυσι στο συνέδριο αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου Γιώργος Καπετανάκης, σε μια προσπάθεια να αποτυπώσει τον βαθμό υλοποίησής τους έναν χρόνο μετά. Ως προς την πρόληψη υπάρχει πρόοδος και έργο που μετράται πλέον σε ευρωπαϊκά δεδομένα, ανέφερε, ωστόσο χρειάζεται ακόμα δουλειά, μεταξύ άλλων και ως προς την αντιμετώπιση του καπνίσματος βάσει της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα. Σχετικά με την καλύτερη πρόσβαση σε καινοτόμους θεραπείες, το Υπουργείο Υγείας κατάφερε να αυξήσει τη δαπάνη, αλλά χρειάζεται μια νέα ριζικότερη συμφωνία, όπως είπε. Μίλησε επίσης για το νέο πλαίσιο έγκρισης και αποζημίωσης βιοδεικτών εξαίροντας τη σημασία του, σημειώνοντας ωστόσο κάποιες καθυστερήσεις που εξακολουθούν να υφίστανται.
Η ανακουφιστική φροντίδα παραμένει ένα αίτημα και για την επόμενη χρονιά, καθώς η σημειούμενη πρόοδος εντοπίζεται κυρίως σε επίπεδο προκαταρκτικών συζητήσεων. Περιθώρια βελτίωσης εντόπισε και στο πεδίο των κοινωνικο-οικονομικών ανισοτήτων, ενώ εξήρε την ψήφιση του νόμου για την ψυχική υγεία, καθώς ο καρκίνος είναι «ασθένεια κοινωνική» με επιρροή σε όλη την οικογένεια, όπως εξήγησε. Ο κ. Καπετανάκης αναγνώρισε την υποστήριξη ενός υγιεινού τρόπου διαβίωσης με τα σχετικά προγράμματα, ενώ τόνισε την αδιαμφίσβητη πρόοδο που έχει συντελεστεί στο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού. Ως προς την επιβίωση, μίλησε για τη δουλειά που έχει κάνει το Υπουργείο, αλλά στην επανένταξη υπάρχουν ακόμα θέματα προς αντιμετώπιση, είπε. Επίσης, η συνεργασία μεταξύ της διεθνούς κοινότητας και της ελληνικής πραγματικότητας στον καρκίνο έγινε πιο στενή, συνόψισε, εκφράζοντας την προσδοκία για βελτίωση της καθημερινότητας του ογκολογικού ασθενούς.
Cyril Schiever, president of mid-Europe region, MSD
Ο καρκίνος αναμένεται να είναι η πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη όπως εξελίσσεται η δημογραφία της ηπείρου, τόνισε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist ο Cyril Schiever, president of mid-Europe region της MSD, προσθέτοντας ότι ένας στους δύο Ευρωπαίους πολίτες προβλέπεται να βρεθεί αντιμέτωπος με τον καρκίνο στη ζωή του. Παρόλα αυτά, επεσήμανε ότι υπάρχουν όλο και περισσότεροι επιζώντες λόγω της προόδου στην πρόγνωση και την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ως παράδειγμα ότι στο μεταστατικό μελάνωμα, ένας στους δύο ασθενείς έχει πια πενταετές προσδόκιμο επιβίωσης, ενώ και στον καρκίνο του μαστού η έγκαιρη διάγνωση δίνει πλέον πιθανότητα επιβίωσης σε 9 στις 10 ασθενείς. Ο κ. Schiever σημείωσε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν διαφορετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του καρκίνου λόγω κοινωνικο-οικονομικών ανισοτήτων και επιπροσθέτως αναφέρθηκε και στην πρόοδο που σημειώνεται στην Ελλάδα όσον αφορά τις ψηφιακές λύσεις υγείας, με βασικότερη τη λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών. Περαιτέρω, εστίασε στη σημασία των δεδομένων και στην ενσωμάτωση της καινοτομίας προς όφελος της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας. Όσον αφορά την καινοτομία, ο κ. Schiever τόνισε πως χρειάζεται αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο και κίνητρα, ενώ εξήρε τη σημασία της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, της επιστημονικής κοινότητας και των λοιπών συναρμόδιων φορέων.