Από το 1971, οι κατασκευαστές ενέσιμων φαρμάκων στην Ευρώπη χρησιμοποιούν το τεστ σε κουνέλια για να ελέγξουν εάν τα φάρμακά τους (για παράδειγμα, τα εμβόλια) περιείχαν μολυσματικές ουσίες που προκάλεσαν πυρετό («πυρετογόνα»). Το φάρμακο εγχύθηκε στα κουνέλια και εάν ανέπτυσαν πυρετό, θεωρούνταν ότι υπήρχαν οι προσμείξεις. Τα ίδια κουνέλια χρησιμοποιήθηκαν επανειλημμένα για τη δοκιμή, προκαλώντας ταλαιπωρία και, τελικά, το θάνατο των ζώων.
Ως εκ τούτου, η απόφαση να σταματήσει η χρήση του τεστ σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για την καλή διαβίωση των ζώων, επηρεάζοντας δυνητικά τις παγκόσμιες πρακτικές για μια δοκιμή που αναφέρεται ότι θανατώνει περίπου 25.000 κουνέλια στην Ευρώπη και 400.000 κουνέλια παγκοσμίως ετησίως.
Αυτή η απόφαση ορόσημο ευθυγραμμίζεται με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Σπονδυλωτών Ζώων που χρησιμοποιούνται για Πειραματικούς και άλλους Επιστημονικούς Σκοπούς (ETS No. 123), αντικατοπτρίζοντας την ισχυρή δέσμευση του EDQM για μείωση των δοκιμών σε ζώα όπου είναι δυνατόν στον ποιοτικό έλεγχο των φαρμάκων. Προωθεί επίσης την υιοθέτηση πιο αξιόπιστων και ανθρώπινων μεθόδων δοκιμών in vitro (βάσει εργαστηρίου) για την αντικατάσταση αυτής της δοκιμής σε ζώα.
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr