Διαπίστωσαν ωστόσο ότι η επιβολή ελάχιστων προδιαγραφών υγείας και βιωσιμότητας στις εταιρείες που πωλούν τα περισσότερα από τα γεύματα θα απέφερε τεράστια οφέλη για την κοινωνία και το περιβάλλον.
«Το να κάνουμε τα έτοιμα γεύματα πιο υγιεινά και πιο βιώσιμα είναι μια πολιτική που δεν θα μετανιώσουμε», δήλωσε ο Eduardo Montero Mansilla από την Ισπανική Ομοσπονδία Καταναλωτών και Χρηστών, μία από τις 10 μη κυβερνητικές οργανώσεις που συνυπογράφουν την έκθεση. «Μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία των ανθρώπων και του πλανήτη σε προσιτές τιμές».
Η έκθεση εξέτασε τις επιπτώσεις που θα προκαλούσε η υποχρεωτική συμμόρφωση των μεγάλων εταιρειών τροφίμων με τους κανόνες διατροφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος στοχεύει στην αποφυγή του υποσιτισμού και των μη μεταδοτικών ασθενειών, και της Επιτροπής EAT-Lancet, η οποία προσπαθεί να μειώσει την περιβαλλοντική αλλά και την ανθρώπινη βλάβη.
Και στις δύο περιπτώσεις, διαπίστωσαν ότι τα έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα θα έπρεπε να περιέχουν κατά μέσο όρο περίπου τα μισά επεξεργασμένα δημητριακά και δύο τρίτα λιγότερο κρέας, καθώς και αισθητά περισσότερα όσπρια.
Κι ενώ η έκθεση διαπίστωσε ότι η παραπάνω εξέλιξη θα εξοικονομούσε 2,8 δισ. ευρώ από τους καταναλωτές χάρη στην πρόσβασή τους σε φθηνότερα τρόφιμα και θα μείωνε τις εκπομπές ρύπων κατά 48 εκατ. τόνους κάθε χρόνο, δεν υπολόγισε τα πρόσθετα οικονομικά οφέλη που θα προέκυπταν για τα νοσοκομεία, τα οποία θα δαπανούσαν λιγότερα χρήματα για τη θεραπεία των ασθενών και τους εργοδότες που θα έχαναν λιγότερα χρήματα καθώς οι εργαζόμενοι θα ασθενούσαν λιγότερο κι άρα θα μειωνόταν ο αριθμός των ημερών που θα χρειαζόταν να πάρουν αναρρωτική άδεια.
Η κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για το 12-20% της θερμικής ρύπανσης του πλανήτη και αυξάνει τα επίπεδα ορισμένων καρδιακών παθήσεων και καρκίνων στις πλούσιες χώρες όπου ο μέσος άνθρωπος τρώει περισσότερο κρέας από ό,τι συνιστούν οι γιατροί.
Οι κλιματολόγοι είναι ξεκάθαροι ότι η στροφή από τις ζωικές στις φυτικές πρωτεΐνες αποτελεί ένα δραστικό μέτρο για να μην υπερθερμανθεί περαιτέρω ο πλανήτης, αν και οι γιατροί δεν είναι το ίδιο σίγουροι για το πόσο λίγο κρέας πρέπει να φτάσουμε να καταναλώνουμε ώστε να είμαστε υγιείς. Η Επιτροπή EAT-Lancet, η οποία συνεδριάζει φέτος για να προτείνει ένα ευρύτερο φάσμα διατροφής και να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με τις ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών στην παγκόσμια δίαιτα για την υγεία, συμβουλεύει επί του παρόντος να τρώμε κρέας περίπου μία φορά την εβδομάδα και ψάρι δύο φορές την εβδομάδα.
Οι ΜΚΟ κάλεσαν την ΕΕ να απαιτήσει από τις μεγάλες εταιρείες τροφίμων να συμμορφωθούν με τις κατευθυντήριες γραμμές για την υγεία και τη βιωσιμότητα για τα έτοιμα γεύματα που πωλούνται στην ΕΕ. Η έκθεση δεν ανέλυσε πάντως πώς θα αντιδρούσαν οι καταναλωτές σε μια τέτοια πρόταση.
Ο Paul Behrens, ερευνητής περιβαλλοντικών αλλαγών στο Πανεπιστήμιο του Leiden που έχει μελετήσει τα συστήματα τροφίμων, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε:
«Η έκθεση αυτή είναι ρεαλιστική, καθώς προτείνει ότι δεν χρειάζεται κάθε γεύμα να είναι απόλυτα υγιεινό, αλλά ότι η συνολική προσφορά των επιχειρήσεων εστίασης και των λιανοπωλητών θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις διατροφικές οδηγίες».
Και πρόσθεσε: «Αν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ακολουθούσαν αυτή τη συμβουλή, θα δημιουργούνταν μια πολύ πιο υγιεινή διατροφική κουλτούρα που θα ωφελούσε τον πλανήτη, την ευημερία μας και το πορτοφόλι μας».
*Με πληροφορίες από τον Guardian
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr