Μεταξύ των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη είναι τα αναλγητικά, όπως Panadol, οι παιδικές αντιβιώσεις (Amoxil 500mg, Augmentin 475mg), τα παιδικά εμβόλια, τα αντιεπιληπτικά, η ενέσιμη ινσουλίνη (όπως το Ozempic), φάρμακα για τη θεραπεία του θυροειδούς, αγχολυτικά, οφθαλμικές αλοιφές (Tobradex pom, Tobrex pom), κρέμες κορτιζόνης (Fucidin, Fucicort) και εισπνεόμενα.
«Κάθε μέρα ξυπνάμε και λέμε ποιο θα είναι το επόμενο ελλειπτικό που θα ψάχνουμε σαν κρυμμένο θησαυρό», είπε στο MEGA η αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρικάλων Βανέσσα Λαζαροπούλου.
«Πολλά φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη. Ακόμα κι όταν τα παραλαμβάνουμε σε πολύ λίγα κομμάτια, κι αυτό έλλειψη είναι για εμάς. Δεν μπορούμε να καλύψουμε από τους 10 ασθενείς που θα έρθουν και τους 10, μπορεί να καλυφθεί μόνο ο ένας. Είναι δύσκολο να καλύψουμε τη φαρμακευτική πορεία του ασθενούς», συμπλήρωσε.
Οι φαρμακοποιοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να βοηθήσουν τους ασθενείς. Πολλές φορές εάν κάποιος φαρμακοποιός έχει σε διάθεση το φάρμακο και δεν το χρειάζεται το δίνει σε συναδέλφους του, ενώ σε περιπτώσεις που το φάρμακο βρίσκεται σε έλλειψη ακολουθεί επικοινωνία με τον ιατρό του ασθενούς.
Παράλληλα, σοβαρές είναι οι ελλείψεις στα παυσίπονα φάρμακα για ασθενείς που νοσούν από καρκίνο, αλλά και στις παιδικές αντιβιώσεις.
«Πάνω σε όλες τις εξάρσεις ιώσεων που είχαμε τον χειμώνα, η αμοξικιλλίνη ήταν το πιο δυσεύρετο φάρμακο φέτος στα φαρμακεία μας», συμπλήρωσε η κα. Λαζαροπούλου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr