Στην έκθεση τονίζεται ότι, η πρόληψη είναι το κλειδί για την καταπολέμηση των Μη Μεταδοτικών Ασθενειών και υπογραμμίζεται η ανάγκη αντιμετώπισης των κύριων παραγόντων που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης τους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης καπνού, της σωματικής αδράνειας, της επιβλαβούς χρήσης αλκοόλ, της ανθυγιεινής διατροφής, των περιβαλλοντικών παραγόντων, της υπεριώδους ακτινοβολίας και της έκθεσης σε χημικές ουσίες.
Συνιστάται βελτίωση της έγκαιρης διάγνωσης και στοχευμένοι έλεγχοι της υγείας ατόμων υψηλού κινδύνου, για την αντιμετώπιση των κύριων παραγόντων κινδύνου όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η γλυκόζη αίματος, ο δείκτης μάζας σώματος και τα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης.
Η έκθεση τονίζει ότι οι προσπάθειες για την καταπολέμηση των ασθενειών αυτού του είδους θα πρέπει να ενσωματωθούν σε όλες τις σχετικές πολιτικές της ΕΕ και καλεί επίσης τις εθνικές υγειονομικές αρχές να συνεργαστούν και να μοιραστούν εμπειρογνωμοσύνη, δεδομένα, προγράμματα κατάρτισης, εργαλεία επικοινωνίας και βέλτιστες πρακτικές που βασίζονται σε τεκμήρια.
Άλλες βασικές συστάσεις περιλαμβάνουν: ενίσχυση της αγοράς φαρμάκων της ΕΕ για τη διασφάλιση της ίσης και οικονομικά προσιτής πρόσβασης σε φάρμακα και καινοτόμες θεραπείες και την άμβλυνση των ελλείψεων φαρμάκων, ενθάρρυνση και επιτάχυνση των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ενίσχυση της καινοτομίας και βελτίωση της έρευνας, συμπεριλαμβανομένων των διασυνδέσεων μεταξύ μεταδοτικών και μη μεταδοτικών νόσων.
Ο εισηγητής, Δανός ευρωβουλευτής της Ομάδας Renew, Erik Poulsen δήλωσε: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει παρουσιάσει, στο παρελθόν, φιλόδοξα σχέδια για την καταπολέμηση του καρκίνου και του COVID-19. Σήμερα, παρουσιάζουμε μια φιλόδοξη έκθεση για την καταπολέμηση των μη μεταδοτικών ασθενειών, όπου αντιμετωπίζουμε πολλές άλλες ασθένειες που μειώνουν την ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων. Είναι σημαντικό να ενισχυθούν οι δράσεις για την πρόληψη, τη διάγνωση των ατόμων που πάσχουν όσο το δυνατόν νωρίτερα, η βελτίωση των δεδομένων και της έρευνας για τις Μη Μεταδοτικές Ασθένειες, η βελτίωση της γνώσης και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών και την ενίσχυση των κινήτρων για επενδύσεις στην καινοτομία».
Η έκθεση αναμένεται να εγκριθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στη Σύνοδο του Δεκέμβριου του 2023.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr