Υπογραμμίζει δε ότι, απρόβλεπτα γεγονότα, όπως επιδημιολογικά ξεσπάσματα, ένοπλες συγκρούσεις και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, ενδέχεται να αυξήσουν σημαντικά τη ζήτηση και να μειώσουν την ικανότητα εγγύησης διαθεσιμότητας φαρμάκων.
Με την απόφαση της η Επιτροπή, απευθύνει σύσταση στα 46 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, για εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό σε κατάσταση έλλειψης και για τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων που τα χρειάζονται.
Η σύσταση, η οποία προετοιμάστηκε από τη Διευθύνουσα Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στους τομείς της Βιοϊατρικής και της Υγείας (CDBIO) ως απάντηση στην πανδημία του Covid-19 και στην έλλειψη φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού που προκλήθηκε από την υγειονομική κρίση, καθορίζει τα γενικά ανθρώπινα δικαιώματα και διαδικαστικές αρχές για τη διασφάλιση, μεταξύ άλλων, της απουσίας διακρίσεων, μέσω, για παράδειγμα, ιεράρχησης προτεραιοτήτων βάσει ιατρικών κριτηρίων και συμμόρφωσης με τις αρχές της λογοδοσίας, της διαφάνειας και της ένταξης.
Συνιστά επίσης να διασφαλιστεί ότι υπάρχει ένα σύστημα για την πρόληψη και τον μετριασμό των καταστάσεων έλλειψης και την καλύτερη προετοιμασία για τέτοιες ελλείψεις.
Η σύσταση ισχύει για την πρόσβαση σε φαρμακευτικά προϊόντα και ιατρικό εξοπλισμό που είναι πιστοποιημένα μέσω κατάλληλης κανονιστικής διαδικασίας που προβλέπεται από το νόμο, τα οποία χρειάζονται για ασθενείς με σοβαρές ή απειλητικές για τη ζωή παθήσεις.
Όπως επισημαίνει η Επιτροπή Υπουργών, η αρχή της ισότιμης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη εξακολουθεί να ισχύει σε μια κατάσταση έλλειψης φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού, τόσο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης όσο και κατά τη διάρκεια της συνήθους κλινικής πρακτικής, ανεξάρτητα από την αιτία της έλλειψης.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr