Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους Financial Times, ο συνδυασμός του εμβολίου της Moderna με το ανοσοθεραπευτικό φάρμακο Keytruda της Merck μείωσε κατά 44% τον κίνδυνο θανάτου ή υποτροπής μελανώματος σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.
Η τυχαιοποιημένη δοκιμή της φάσης 2 συμπεριέλαβε 157 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση που σχετίζεται με το μελάνωμα και τους παρακολούθησε για έναν χρόνο.
Ο CEO της Moderna, Stéphane Bancel, τόνισε ότι τα αποτελέσματα ενθάρρυναν τη Merck και τη Moderna να ξεκινήσουν μια μεγαλύτερη δοκιμή φάσης 3, όπως απαιτούν οι ρυθμιστικές αρχές πριν εγκρίνουν μια νέα θεραπεία.
Η συντριπτική πλειοψηφία των φαρμάκων που επιτυγχάνουν σε μελέτες φάσης 2 αποτυγχάνουν στη συνέχεια, στο επόμενο στάδιο των δοκιμών.
Οι εταιρείες θα δοκιμάσουν τον συνδυασμό και σε άλλα είδη καρκίνου. «Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να λειτουργεί σε πολλούς τύπους όγκων, όχι μόνο στο μελάνωμα», είπε ο Bancel.
Η κλινική δοκιμή αποτελεί μέρος μιας εξαετούς συνεργασίας μεταξύ Merck και Moderna στον τομέα της ανάπτυξης εξατομικευμένων εμβολίων κατά του καρκίνου. Τον Οκτώβριο, η Merck συμφώνησε να πληρώσει 250 εκατ. δολάρια στη Moderna για να αναπτυχθεί και να διατεθεί από κοινού το mRNA-4157/V940.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr