Πιο συγκεκριμένα, περισσότερα από 150 φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη, μεταξύ αυτών και παυσίπονα-αντιπυρετικά, εισπνεόμενα, αντιβιώσεις και αντιβηχικά σκευάσματα, με συνέπεια οι ασθενείς να υφίστανται απίστευτη ταλαιπωρία, αφού αναγκάζονται να αναζητούν τα φάρμακα τους από φαρμακείο σε φαρμακείο και, μάλιστα, εν μέσω έξαρσης των εποχικών ιώσεων.
Ο Υπουργός Υγείας, έλαβε πρόσφατα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος και συγκεκριμένα ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ελλειπτικών φαρμάκων, αύξηση των εισαγωγών και έκδοση επικαιροποιημένης λίστας απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών σε 120 κωδικούς που βρίσκονται σε έλλειψη.
Παράλληλα, ζήτησε από τον ΕΟΦ να καλέσει όλες τις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν άμεσα τα αποθέματα που διαθέτουν από τα ελλειπτικά φάρμακα που υπάρχουν στην αγορά, των οποίων απαγορεύεται η εξαγωγή και πρέπει να διατεθούν χωρίς καθυστέρηση στην ελληνική αγορά.
Τέλος, έχει διατάξει έλεγχο σε 9 φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες φέρονται να εισάγουν μικρότερες ποσότητες φαρμάκων από αυτές που απαιτούνται για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών.
Ο ΣΦΕΕ επιμένει στην πρότασή του ότι «όπως οι φαρμακευτικές εταιρείες υποχρεούνται να δηλώνουν τις ημερήσιες πωλήσεις ανά κωδικό/ΑΦΜ στον ΕΟΦ από το 2016, αντίστοιχα, αυτό θα πρέπει να ζητηθεί από τις φαρμακαποθήκες. Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι «η διαφάνεια δεν επεκτείνεται πέραν των φαρμακευτικών εταιρειών».
Εκτιμά ότι η διαφάνεια σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας θα καταδείξει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος και αφήνει αιχμές για τον εποπτικό ρόλο του ΕΟΦ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr