Ο καρκίνος του μαστού, είναι μορφή καρκίνου που αναπτύσσεται από τα αδενικά κύτταρα των πόρων και των λοβιδίων. Αναπτύσσεται προοδευτικά, διηθεί τα παρακείμενα όργανα ή ιστούς (δέρμα, μύες, λεμφαδένες) και αργότερα μπορεί να δώσει μεταστάσεις σε απομακρυσμένα όργανα (ήπαρ, πνεύμονες, οστά, εγκέφαλος κα.).
Πως γίνεται η πρόληψη
Η πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού γίνεται με έγκαιρη διάγνωση με μαστογραφία και κλινική εξέταση, από γυναικολόγο. Να σημειωθεί ότι στην Ευρώπη κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 3,2 εκατομμύρια περιστατικά καρκίνου, κυρίως του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος και του ορθού εντέρου.
Μερικά ενδεικτικά στατιστικά στοιχεία
Ας δούμε όμως μερικά στατιστικά στοιχεία γειωμένα στην ελληνική πραγματικότητα, συνυπολογίζοντας ότι τα χρόνια της πανδημίας έχουν συμβάλει αρνητικά.
- Σε παγκόσμιο επίπεδο 1/8 γυναίκες υπολογίζεται ότι κάποια στιγμή στη ζωή της θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού
- Στην Ελλάδα γίνονται 7.700 νέες διαγνώσεις καρκίνου μαστού ετησίως
- Το 5% περίπου εξ αυτών αφορά κληρονομικό καρκίνο
- Σε ποσοστό 1% ο καρκίνος του μαστού αφορά και το αντρικό φύλο
- Με την έγκαιρη διάγνωση προτού επεκταθεί και σε άλλα όργανα, τότε το ποσοστό επιβίωσης μέσα στην πενταετία ανέρχεται σε πάνω από 95%.
Η προβληματική περίοδος της πανδημίας
Όπως και σε πολλούς άλλους τομείς της ζωής μας, η πρώτη διετία του Covid-19 συνέβαλε αρνητικά και στα επίπεδα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού. Αναφέρεται ότι:
- Κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο ετών της πανδημίας οι εξετάσεις μειώθηκαν κατά 50%.
- Στα συνέδρια οι γιατροί λένε ότι έχουν αυξηθεί κατά 40% οι παραμελημένοι καρκίνοι
Βασική αιτία για αυτό ήταν και η αραίωση των προγραμματισμένων εξετάσεων λόγω φόβου μετάδοσης του κορονοϊού, αλλά και η υπολειτουργία των μεγάλων νοσοκομείων μέσα στην πρώτη διετία ειδικότερα. Ακόμα η οικονομική στενότητα, αλλά και ένα γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας, οδήγησαν πολλές γυναίκες στην παραμέληση τέτοιου είδους εξετάσεων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τον τελευταίο χρόνο τα νούμερα προγραμματισμένων εξετάσεων ανεβαίνουν κατακόρυφα.
Ο ρόλος της Ημέρας, είναι να λειτουργεί ως ημερομηνία - υπενθύμιση για να φορέσουμε το ροζ φιογκάκι, για να κλείσουμε ένα ραντεβού για την ετήσια μαστογραφία, την κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό και τη μηνιαία αυτοεξέταση, συμβάλλοντας καθοριστικά στην έγκαιρη διάγνωση.
Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί μονάχα ατομική ευθύνη η ευαισθητοποίηση και η διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που θα ξεκινά ήδη από τις νεαρές ηλικίες στους χώρους εκπαίδευσης και φυσικά θα χρειαστεί να συνοδεύεται και με τις απαραίτητες διευκολύνσεις πρόσβασης στο Δημόσιο σύστημα υγείας, καθώς πολλές είναι και οι περιπτώσεις γυναικών που αμελούν εξετάσεις λόγω οικονομικών δυσκολιών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr