Το C.1.2 ανακαλύφθηκε το Μάιο του προηγούμενου έτους στις επαρχίες του Γιοχάνεσμπουργκ και της Πρετόρια, επισημαίνουν νοτιοαφρικανοί ερευνητές σε μελέτη που κοινοποιείται ως προδημοσίευση. Από τότε έχει ανιχνευθεί σε επιπλέον επτά χώρες της Αφρικής, της Ευρώπης, της Ασίας και της Ωκεανίας.
Ευρωπαϊκές χώρες με κρούσματα του C.1.2 είναι η Βρετανία, η Πορτογαλία και η Ελβετία.
Το συγκεκριμένο στέλεχος έχει πληθώρα μεταλλάξεις που «συνδέονται με αυξημένη μεταδοτικότητα και μειωμένη ευαισθησία στα εξουδετερωτικά αντισώματα» τονίζουν οι ερευνητές.
Αρκετές από τις μεταλλάξεις σχετίζονται με την πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο κορονοϊός προκειμένου να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα, πρωτεΐνη στην οποία στοχεύουν όλα τα σημερινά εμβόλια.
Έως τώρα, ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν περιλαμβάνει το C.1.2.στα «στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος» (variants of concern), τα οποία προκαλούν ανησυχία.
Το C.1.2. παρουσιάστηκε ως μετεξέλιξη του C.1, ενός εκ των στελεχών που εξαπλώθηκαν στη Νότια Αφρική στο πρώτο πανδημικό κύμα.
Ένα διαφορετικό στέλεχος το οποίο ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, το στέλεχος Βήτα, δημιούργησε ανησυχία εξαιτίας ενδείξεων για αυξημένη ανθεκτικότητα στα εμβόλια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr