Οι πολίτες θα μπορούν να δουν και να ελέγξουν τα δεδομένα τους στην ηλεκτρονική και άυλη συνταγογράφηση, όπως τονίστηκε κατά την παρουσίαση της εφαρμογής από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Με ταχύτητα και ευκολία οι χρήστες θα έχουν τις εξής δυνατότητες:
- να βλέπουν όλες τις συνταγές και τα παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί για τον ΑΜΚΑ τους (αριθμό και ημερομηνία έκδοσης, γιατρός που συνέταξε το έγγραφο, καθώς και όλο το περιεχόμενό τους) ·
- να λαμβάνουν στο κινητό τους ειδοποιήσεις (push notifications) για κάθε συνταγή ή παραπεμπτικό που εκδίδεται για τον ΑΜΚΑ τους μέσω της άυλης συνταγογράφησης.
Οι υπηρεσίες αυτές θα παρέχονται και για τα προστατευόμενα μέλη κάθε προσώπου. Αυτή τη στιγμή η εφαρμογή περιλαμβάνει συνταγές και παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί από τον Ιανουάριο του 2020 και μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, εντός των φθινοπωρινών μηνών θα προστεθούν όλα τα σχετικά δεδομένα από το 2012. Η συγκεκριμένη εφαρμογή, η οποία υλοποιήθηκε από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), διατίθεται ήδη για κινητά με λογισμικό iOS και Android. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εισέλθουν κάνοντας εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση (ehealth.gov.gr).
Ως προς την διαδικασία, η ταυτοποίηση των στοιχείων του πολίτη γίνεται σε πρώτο επίπεδο με τους κωδικούς στο Taxisnet. Στη συνέχεια γίνεται καταχώρηση κωδικού μιας χρήσης (OTP – One Time Password), ο οποίος αποστέλλεται σε αριθμό κινητού τηλεφώνου που ανήκει επιβεβαιωμένα στον πολίτη. Οι δυνατότητες του MyHealth θα αυξηθούν καθώς θα συμπληρωθούν υπηρεσίες, όπως είναι οι ιατρικές βεβαιώσεις. Οι συγκεκριμένες θα είναι διαθέσιμες άμεσα τόσο μέσω της άυλης συνταγογράφησης, όσο και μέσω της εφαρμογής.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα προστεθούν οι διαγνωστικές εξετάσεις ή οι ακτινολογικοί έλεγχοι κάθε πολίτη. Ακόμη έχουν προβλεφθεί ειδοποιήσεις (push notifications) για κάθε έκδοση νέας συνταγής, νέου παραπεμπτικού κοκ. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η αναβάθμιση της υφιστάμενης λειτουργίας της άυλης συνταγογράφησης, καθώς ως τώρα η ενημέρωση του πολίτη γινόταν με SMS ή/και email. Πλέον θα παρέχεται ενημέρωση και μέσω της εφαρμογής, με πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια και αξιοπιστία.
Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη για την παρουσίαση της εφαρμογής συμμετείχαν ακόμη ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα απλούστευσης διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς και η διευθύνουσα σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) Νίκη Τσούμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr