Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απασχολεί τις γυναίκες, με τις πιθανότητες στην Ευρώπη να ασθενήσει 1 στις 9, σημαντικό ποσοστό που επιβάλλει κάθε γυναίκα να υποβάλλεται σε προληπτικό έλεγχο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, με κλινική εξέταση και μαστογραφία ή και υπέρηχο.
Καμία γυναίκα δεν πρέπει να αμελεί αυτές τις τις προληπτικές εξετάσεις της για τον καρκίνο του μαστού, γνωρίζοντας πως αυτές θα τη βοηθήσουν να εντοπίσει σε πρώιμο στάδιο οποιασδήποτε μορφής κακοήθεια.
Ειδικά, ο ετήσιος έλεγχος με μαστογραφία για κανέναν λόγο δεν πρέπει να αφήνεται για το μέλλον, ειδικά αν η γυναίκα διαπιστώσει συμπτώματα, όπως τυχόν εύρημα στη διάρκεια της αυτοεξέτασης του μαστού, αν έχει έκκριμα από τη θηλή, ανεξήγητο κοκκίνισμα στο στήθος ή έντονο πόνο, ή οποιαδήποτε διαφοροποίηση στο σχήμα του μαστού της.
Ο φόβος της πανδημίας που ίσως εμποδίζει τις γυναίκες να παραμελούν τους τακτικούς τους ελέγχους δεν θα πρέπει να υφίσταται, γιατί η εξέταση για τον έλεγχο του μαστού πραγματοποιείται με τη λήψη όλων των ενδεδειγμένων προστατευτικών μέσων, με ειδικό ραντεβού και με προσήλωση του νοσηλευτικού δυναμικού σε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις αντισηψίας για την αποφυγή οποιουδήποτε κινδύνου μετάδοσης του κορωνοιού.
Οι απαραίτητες «γυναικείες» εξετάσεις, όπως ψηφιακή μαστογραφία, ελαστογραφία, ή τρισδιάστατος υπέρηχος, ακόμα και αν πρόκειται απλά για τις ετήσιες εξετάσεις ρουτίνας που κάθε γυναίκα πρέπει να κάνει προφυλάσσοντας την υγεία της παράλληλα δεν θα πρέπει να τη φοβίζουν λόγω της «αγωνίας» τους για το όποιο αποτέλεσμα, για έναν πολύ απλό λόγο.
Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι η μαστογραφία είναι το κύριο όπλο της γυναίκας ενάντια στον καρκίνο του μαστού, αφού εξασφαλίζει τον έγκαιρο εντοπισμό του ακόμα και σε αρχικό στάδιο. Το γεγονός αυτό την καθιστά απαραίτητη και πρέπει να γίνεται τακτικά από κάθε γυναίκα, ανάλογα με την ηλικία και το ιατρικό ιστορικό της.
Τα πρώτα χρόνια η μαστογραφία γινόταν με τον παραδοσιακό τρόπο, ωστόσο τελευταία η ψηφιακή μαστογραφία έχει αποδείξει έμπρακτα τη σημαντική υπεροχή της, καθώς παρέχει εικόνα με πολύ μεγαλύτερη ευκρίνεια και καλή απεικόνιση ακόμα και στους πυκνούς μαστούς, ενώ μειώνεται σημαντικά ο χρόνος διάρκειας της εξέτασης αλλά και η έκθεση της γυναίκας στην ακτινοβολία. Επιπλέον οι εικόνες που παρέχει αποθηκεύονται με ευκολία στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Η τομοσύνθεση είναι μία καινούργια τρισδιάστατη (3D) τεχνολογία απεικόνισης μαστού, με υψηλότερη διαγνωστική ακρίβεια στη διάγνωση των παθήσεων του μαστού έναντι της κλασικής μαστογραφίας, καθώς έχει τη δυνατότητα να ξεχωρίζει τους φυσιολογικούς ιστούς από το πρόβλημα, διευκολύνοντας την ανίχνευση των ύποπτων από τα καλοήθη χαρακτηριστικά ακόμα και της πλέον μικρής βλάβης. Με δυο λόγια, θα λέγαμε ότι με την απλή ψηφιακή μαστογραφία είναι σαν να βλέπεις το εξώφυλλο ενός βιβλίου, ενώ στην ψηφιακή τομοσύνθεση διαβάζεις και τις σελίδες αυτού του βιβλίου.
Η ψηφιακή μαστογραφία με τομοσύνθεση αποτελεί την κορυφαία εξέλιξη στον τομέα της ιατρικής για την έγκαιρη πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
Με την τεχνολογία της τομοσύνθεσης, (Digital Breast Tomosynthesis) ο μαστός απεικονίζεται με πολλαπλές λεπτές τομές του ενός χιλιοστού, στοιχείο που δεν επιτρέπει σε τίποτα να διαφύγει του ελέγχου. Με αυτόν τον τρόπο», η μαστογραφία αποδεικνύεται η πιο αξιόπιστη εξέταση για τη γυναίκα, ακόμα και στις περιπτώσεις πολύ πυκνών μαστών, οι οποίοι ‘’ευθύνονται’’ για το συχνό φαινόμενο της ψευδούς αρνητικής διάγνωσης σε πρώιμο στάδιο».
Τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής μαστογραφίας με τομοσύνθεση είναι ότι ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες ψευδούς διάγνωσης, η διαγνωστική ακρίβεια είναι μεγάλη ακόμα και σε βλάβες σε πρώιμο στάδιο, απαιτεί λίγες επαναλήψεις εξετάσεων, οι βιοψίες που μπορεί να χρειαστούν είναι λιγότερες και ο μαστός δεν συμπιέζεται πολύ.
Η εξέταση αυτή συνίσταται για γυναίκες με πυκνούς μαστούς και κατ’ επέκταση και σε γυναίκες που μπορεί να έχουν κάποια μορφή κληρονομικότητας. Επιπλέον είναι πολύ καλή επιλογή ως συμπληρωματική εξέταση της απλής μαστογραφίας, αν βρεθεί κάποιο ύποπτο εύρημα. Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά ακρίβειας, στην απλή ψηφιακή είναι της τάξεως του 93-94% και στην ψηφιακή με τομοσύνθεση φτάνουν μέχρι και το 99%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr