Η καθηγήτρια μίλησε στο Πρακτορείο Fm, με αφορμή το 20o Πανελλήνιο συνέδριο Περιοχικής Αναισθησίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας που είναι σε εξέλιξη από την Πέμπτη και ολοκληρώνεται αύριο.
Στο συνέδριο, σύμφωνα με την κ. Σιαφάκα, τονίστηκε ιδιαιτέρως ότι η παγκόσμια υγειονομική κρίση αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για την τηλεϊατρική, και μάλιστα στη χώρα μας στο πλαίσιο της πανδημίας προωθείται η χρήση της, με στόχο την παρακολούθηση όχι μόνο των πασχόντων από χρόνιο πόνο, αλλά και των ασθενών με covid που παραμένουν σπίτι, προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρές επιπλοκές και να μην επιβαρυνθούν.
Η κ. Σιαφάκα επισημαίνει ωστόσο ότι αυτό το τόσο χρήσιμο εργαλείο δεν είναι ρυθμισμένο από την κείμενη νομοθεσία και η ευθύνη για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών μέσω τηλεϊατρικής, βαρύνει αποκλειστικά το γιατρό.
Αυτό ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι που αναδύθηκε την περίοδο της καραντίνας και διαχειρίστηκε η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α, τονίζει η διακεκριμένη αναισθησιολόγος.
Σύμφωνα με την κ. Σιαφάκα:
«Υποστηρίξαμε μέσω SKYPE τους ασθενείς μας, που ήταν αποδυναμωμένοι, μέσα στα σπίτια τους και δεν μπορούσαν να προσέλθουν στα ιατρεία πόνου, για λόγους προφύλαξης. Ο καθένας από μας πήρε τις ευθύνες του, αλλά σίγουρα θα πρέπει να γίνουν πρωτόκολλα για την διενέργεια αυτών των πράξεων τηλεϊατρικής, τα οποία δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας.
Θα πρέπει να καταγράψουμε αναλυτικά το ιστορικό του ασθενή, και βέβαια να έχουμε στη διάθεση μας τέτοια μέσα επικοινωνίας, που να διασφαλίζουν την ιδιωτικότητα και το απόρρητο της εξέτασης. Αυτά ακόμη δεν τα έχουμε πετύχει. Όσον αφορά σε μεταγενέστερο χρόνο, σίγουρα θα πρέπει η Πολιτεία να φροντίσει για τη νομοθετική ρύθμιση της τηλεϊατρικής.
Αίτημα άλλωστε που έχει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος από τα τέλη Μαρτίου. Παρόλα αυτά δεν κάναμε πίσω και φροντίσαμε τους ασθενείς μας με skype και viber, προκειμένου να ανακουφιστούν και να έχουν ποιότητα ζωής».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr