Σημειώνεται ότι ο καρκίνος είναι η πρώτη νόσος σε αριθμό ασθενών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την συχνότητα εμφάνισής του στην Ευρώπη να έχει αυξηθεί κατά 31% μεταξύ του 1995 και του 2012.
Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά, καθώς δείχνουν ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναμένεται να νοσήσουν με καρκίνο στο μέλλον, λόγω των δημογραφικών αλλαγών αλλά και του γενικότερου τρόπου ζωής.
Τα οφέλη της ανοσοθεραπείας είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας στο εργαστήριο
Όπως αναφέρουν ειδικοί του κλάδου υγείας, πληθώρα μακροχρόνιων και αποτελεσματικών εργαστηριακών ερευνών και ελέγχων έφεραν στο προσκήνιο νέες, επαναστατικές θεραπείες- ορόσημο στη μάχη κατά του καρκίνου, όπως η ανοσοθεραπεία, η οποία μειώνει τα ποσοστά θνησιμότητας, δίνει πολύτιμα, χρόνια ζωής στον ασθενή, με καλύτερη ποιότητα, και μετατρέπει μια ‘επάρατη’ ασθένεια, όπως ο καρκίνος, σε αντιμετωπίσιμη ή ακόμα και ιάσιμη νόσο.
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα- το φυσικό, αμυντικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού- βρίσκεται στο επίκεντρο της ανοσοθεραπείας- η οποία βοηθά τον ίδιο τον οργανισμό να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα, ενώ το ίδιο ανοσογκολογικό φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιείται σε πολλές διαφορετικές μορφές καρκινικών όγκων, με ευελιξία και αποτελεσματικότητα για τον ασθενή.
Η ανοσογκολογία είναι ένα σύγχρονο επιστημονικό «όπλο» κατά του καρκίνου
Σε πολλές περιπτώσεις ασθενών με καρκίνο, σύμφωνα με επιστήμονες, η ανοσοθεραπεία έχει αντικαταστήσει τη χρήση της κλασικής χημειοθεραπείας, όπως τη γνωρίζουμε, μετατρέποντας τον καρκίνο από οξύ, σε χρόνιο νόσημα και αυξάνοντας σημαντικά τη μέση διάρκεια επιβίωσης του ασθενή ή ακόμα και την πλήρη ίαση του.
Οι σοβαρές παρενέργειες της ανοσοθεραπείας είναι σπάνιες και ο ανθρώπινος οργανισμός τη δέχεται με ανεκτό τρόπο γενικά. Οι ηλικιωμένοι όσο και οι ασθενείς με χρόνια προβλήματα, μπορούν να δεχθούν την ανοσοθεραπεία, χωρίς τις συστηματικές παρενέργειες της χημειοθεραπείας, όπως κόπωση, αδυναμία, αλωπεκία. Ταυτόχρονα, δεν απαιτεί τη νοσηλεία των ασθενών, συνεπώς μπορεί να συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του εθνικού συστήματος υγείας.
Η ανοσογκολογία έχει αποδειχθεί το καινοτόμο, δυνατό ‘όπλο’ στην αντιμετώπιση πολλών μορφών καρκίνου και δη του καρκίνου του πνεύμονα, ο οποίος στην Ελλάδα αποτελεί την τρίτη σε σειρά αιτία θανάτου, μετά τα εγκεφαλικά και καρδιακά.
Χάρη στην ανοσοθεραπεία, η μέση επιβίωση ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα, από τους λίγους μήνες ζωής έφτασε τα δύο χρόνια, ενώ αρκετοί ασθενείς ζουν για πολλά χρόνια και με καλύτερες συνθήκες επιβίωσης, όπως συνέβαινε παλαιότερα.
Η ανοσογκολογία αποτελεί διαβατήριο ζωής για πολλούς ασθενείς, για αυτό και τα συστήματα υγείας θα πρέπει να προετοιμάζονται κατάλληλα, με τρόπο που οι αντίστοιχες χρηματοδοτικές ανάγκες να μπορούν να καλυφθούν, ώστε να διασφαλίζουν τη δίκαιη και ισότιμη πρόσβασή τους σε καινοτόμες θεραπείες, όπως οι νέες ανοσογκολογικές θεραπείες.
Οι προσδοκίες για αποτελεσματική εφαρμογή της ανοσοθεραπείας στη μάχη κατά του Covid-19
Οι καρκινικοί όγκοι αλληλεπιδρούν με το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ακριβώς όπως και οι διάφοροι ιοί που απειλούν τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως είναι ο SARS-CoV-2, ο οποίος ευθύνεται για την πρόσφατη πανδημία του κορονοϊού, προσπαθώντας να «χτυπήσουν» τα επίπεδα ανοσίας.
Έτσι λοιπόν, η εμπειρία που έχει αποκομίσει μέχρι σήμερα η ιατρική κοινότητα, σχετικά με τις δυνατότητες της ανοσοθεραπείας, στη μάχη κατά του καρκίνου, μπορεί να αξιοποιηθεί περαιτέρω, ώστε να συμβάλλει σημαντικά και στη μάχη κατά του Covid-19. Μπορούμε να αισιοδοξούμε για το μέλλον, καθώς για δεκαετίες, μερικές από τις πιο σημαντικές εξελίξεις στη θεραπεία του καρκίνου, προήλθαν από την παρακολούθηση και κατανόηση των μολυσματικών ασθενειών και ιδίως την ιολογία, δηλαδή τη μελέτη των ιών.
Σύμφωνα με τους ειδικούς η ανοσοθεραπεία, επαυξάνει τις προσδοκίες για το μέλλον, για πλήρη ίαση από την ασθένεια του καρκίνου που «σκοτώνει» χωρίς ηλικιακές ή άλλες διακρίσεις, αλλά και άλλων ασθενειών, όπως του Covid-19.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr