Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, με αφορμή την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου. Παράλληλα επισημαίνει ότι ο εργαστηριακός έλεγχος δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των τουριστών που θα έρθουν στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι αναμένονται εκατομμύρια τουρίστες.
Άλλωστε, το ίδιο το τεστ δεν αποκλείει ότι ένας ο επισκέπτης δεν έχει προσβληθεί από κορονoϊό, αφού έχει αποδειχθεί ότι συχνά ο εν λόγω ιός μπορεί να εκδηλωθεί αργότερα κατά το διάστημα επώασης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα τις εκτιμήσεις των αρμοδίων φορέων, τους θερινούς μήνες θα έρθουν περίπου 5 εκατομμύρια τουρίστες, ενώ κατά το καλύτερο σενάριο ο αριθμός μπορεί να ανέλθει στα 10 εκατομμύρια. Υπενθυμίζεται ότι τη τουριστική περίοδο του 2019 κατεγράφησαν 33 εκατομμύρια τουρίστες.
«Εάν οι ίδιοι οι πολίτες τηρούν τα μέτρα προφύλαξης έναντι του κορονoϊού, θα αποτελέσουν παράδειγμα και για τους τουρίστες που αναμένονται το επόμενο διάστημα στη χώρα» αναφέρει ο ΠΙΣ ενώ τονίζει σχετικά με τη χρήση μάσκας, ότι όπου «υπάρχει σύσταση για τη χρήσης της και πολύ περισσότερο ισχυρή σύσταση, δε σημαίνει προαίρεση αλλά αναγκαιότητα για την προστασία τόσο τη δική μας, όσο και της δημόσιας υγείας».
Ως εκ τούτου, «ανάχωμα» θα αποτελέσει η χρήση της στην αναπόφευκτη κυκλοφορία του ιού λόγω του τουρισμού και της οικονομικής δραστηριότητας.
Τέλος εν όψει της επίσημης έναρξης της τουριστικής περιόδου, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κατέθεσε την πρόταση για το πως θα πρέπει να λειτουργούν οι γιατροί στα καταλύματα, στο υπουργείο Τουρισμού με επιστολή του και με την πρόσκληση να υιοθετηθεί από την πλευρά των ξενοδόχων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΠΙΣ έχει διατυπώσει προτάσεις και για την ασφαλή λειτουργία των κατασκηνώσεων εντός του θέρους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr