Λόγω της πανδημίας COVID-19 με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τη UNICEF, περισσότερα από 80 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως δεν έχουν εμβολιαστεί το τελευταίο τρίμηνο για ασθένειες όπως η διφθερίτιδα, η ιλαρά και η πολιομυελίτιδα.
Πλέον, βέβαια, με αιχμή τη συζήτηση για τις δοκιμές εμβολίων για τον COVID-19, όλοι κατανοούν την αξία των εμβολιασμών στον αγώνα για διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Είναι ενδεικτικό ότι με βάση δημοσιευμένα στοιχεία σε μια 20ετία, από 1994 έως 2013, στην Ελλάδα λόγω των εμβολιασμών αποφεύχθηκαν 20.396 θάνατοι με όφελος σε οικονομικούς όρους, που φτάνει τα 38,7 δις € (κόστη υγείας, απώλειες ανθρώπινου δυναμικού κτλ.).
Στο φόντο αυτό, εκτίμηση των ειδικών της υγείας είναι ότι η δημιουργία ειδικού κονδυλίου για την πρόληψη μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία και την κοινωνία. Μάλιστα μια τέτοια κίνηση, μέσω ειδικού κονδυλίου πρόληψης, δε θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως δαπάνη για το κράτος αλλά ως μέγιστη επένδυση η οποία θα μειώσει τις υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις οι οποίες έχουν πολλαπλάσιο κόστος. Για παράδειγμα η αύξηση των εμβολιασμών μπορεί ί να μειώσει την κατανάλωση αντιβιοτικών λόγω της μείωσης της αντιμικροβιακής αντοχής έως και 59%.
Επίσης, μια συγκροτημένη πολιτική πρόληψης μειώνει το κόστος φαρμακευτικής δαπάνης μέσω της αποσόβησης περιστατικών παθήσεων που μπορούν να προληφθούν όπως περιπτώσεων καρκίνου, ηπατίτιδας και παρενεργειών που μπορεί να προκληθούν από την εποχιακή γρίπη.
Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η πρόληψη και ειδικά ο εμβολιασμός ως μέσο πρόληψης είναι δικαίωμα αλλά και ευθύνη όλης της κοινωνίας, ενώ η υλοποίηση των εμβολιαστικών προγραμμάτων λειτουργεί ως επένδυση στο σύστημα υγείας και τον πληθυσμό.
Θα πρέπει, λοιπόν, ο κρατικός μηχανισμός να λειτουργήσει αποτελεσματικά, σύμφωνα με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις με στόχο την ανοσοποίηση των παιδιών, όσο και των ενηλίκων και κυρίως των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, βάσει του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών.
Η Ένωση συνιστά τα εξής επείγοντα μέτρα:
- Άμεση αναπλήρωση των εμβολιασμών που δεν έγιναν κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων.
- Συστηματική ενημέρωση των πολιτών ότι ο εμβολιασμός ρουτίνας δεν αυξάνει την πιθανότητα λοίμωξης από τον ιό Sars-Cov-19, καθώς τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας
- Διασφάλιση της έγκαιρης προμήθειας και διάθεσης επαρκούς όγκου εμβολίων κατά της γρίπης το προσεχές φθινόπωρο.
- Άμεση υλοποίηση του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών που προβλέπεται στον πρόσφατο νόμο για τη δημόσια υγεία και περιλαμβάνει την καταγραφή τους στον πληθυσμό, την εξαγωγή δεικτών εμβολιαστικής κάλυψης και αξιολόγησης των υπηρεσιών υγείας που διενεργούν εμβολιασμούς, καθώς και την εξατομικευμένη ειδοποίηση.
- Ανάπτυξη στοχευμένων παρεμβάσεων σε ανεμβολίαστες ομάδες.
Ωστόσο, σημειώνεται ότι για την επιτυχία του εγχειρήματος θα πρέπει να υπάρξει το αίσθημα ατομικής ευθύνης και κοινωνικής υπευθυνότητας από την πλευρά των πολιτών.
Η Ένωση υπενθυμίζει την πανδημία COVID-19 από την οποία προκύπτει η ανάγκη διαφύλαξης της δημόσιας υγείας. «Σε καμία περίπτωση οι έκτακτες συνθήκες της συγκεκριμένης περιόδου δεν θα πρέπει να αποτελέσουν δικαιολογία για να διακινδυνεύσουμε την επιτυχή εφαρμογή του εθνικού εμβολιαστικού προγράμματος» καταλήγει η ανακοίνωσή της.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr