Όπως ανέφερε ο Ιωάννης Κυριόπουλος, το συνολικό ιατρικό κόστος της πανδημίας θα σχετίζεται απολύτως με το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, ως εκ τούτου, το άμεσο οικονομικό κόστος της πανδημίας για τη χώρα μας θα είναι χαμηλότερο, σε σύγκριση με τις χώρες που έχασαν τον έλεγχο της διασποράς, με αποτέλεσμα να μολυνθεί πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, όσο μεγάλος και αν είναι ο αριθμός των κρουσμάτων κατά την επόμενη περίοδο υπάρχει η δυνατότητα να απορροφηθεί, εντούτοις δραματικές θα είναι οι συνέπειες όσον αφορά στο έμμεσο κόστος, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μεγάλη βουτιά στο ΑΕΠ
«Το κόστος για την πανδημία και για τη νοσηλεία των ασθενών, το άμεσο ιατρικό κόστος, δεν είναι αυτό που θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα. Το πρόβλημα είναι το έμμεσο κόστος από αυτήν την πανδημία. Ήδη κάθε εβδομάδα οι εκτιμήσεις για την ύφεση που θα υποστεί η οικονομία αλλάζουν επί το χείρον. Σε αντίθεση με την αρχική φάση της πανδημίας, όπου η πρόβλεψη για τον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης ήταν -1% έως -2%, στην παρούσα φάση εκτιμάται ότι οι απώλειες του ΑΕΠ θα κυμαίνονται ανάμεσα στο 5% και 10%. Αυτό θα είναι συγκλονιστικό για το σύνολο του πλανήτη και στην επόμενη περίοδο θα σκεπάσει πλήρως ακόμη και τα τραύματα από τον κορονοϊό», τόνισε ο κος Κυριόπουλος, εκτιμώντας ότι η ανάκαμψη θα είναι ανάλογη του μεγέθους της κρατικής παρέμβασης, με τις προσπάθειες για την «επιπέδωση» της υφεσιακής καμπύλης της οικονομίας να είναι επιβεβλημένες.
«Σύμφωνα με τις προβλέψεις διεθνών οργανισμών, η αλυσίδα παραγωγής πρόκειται να διαρραγεί και τομείς όπως οι μεταφορές, το λιανικό εμπόριο, ο τουρισμός και η εστίαση θα έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα» προσέθεσε ο κ. Κυριόπουλος, σε αντίθεση με την αρχική φάση της πανδημίας, όπου η πρόβλεψη για τον παγκόσμιο την ανάγκη για την προτεραιοποίηση της δημόσιας υγείας ως «ενιαίας» και «παγκόσμιας», και κυρίως έθεσε εντόνως το ζήτημα της υγειονομικής ασφάλειας και της διεθνούς συνεργασίας γι’ αυτό.
Αλλαγή και καινοτομία
Ο κ. Κυριόπουλος μάλιστα απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη βιωσιμότητα του ΕΣΥ και τις ανάγκες για μια νέα προσέγγιση στις δημόσιες πολιτικές υγείας, όπου κυριάρχησαν οι οριζόντιες μειώσεις στις υγειονομικές και φαρμακευτικές δαπάνες, είπε ότι χρειάζεται μια νέα θεώρηση με έμφαση στην καινοτομία.
«Αλλάζει η προσέγγιση. Έχουμε ένα σύστημα παχύσαρκο. Πολλά από τα νοσοκομεία μας δεν μπορούν να προσφέρουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες. Χρειάζεται ενδεχομένως περισσότερη τεχνολογική ειδίκευση και λιγότερες ίσως κλίνες στα νοσοκομεία. Θα γυρίσει ο άξονας προς τη δημόσια υγεία και την ΠΦΥ. Θα αλλάξουν την προσέγγισή μας για τη βιωσιμότητα του ΕΣΥ. Αυτά τα προβλήματα στη χώρα μας και σε παγκόσμια κλίμακα θα επιδράσουν στην αλλαγή των αντιλήψεών μας για το σύστημα ιατρικής περίθαλψης και για τη δημόσια υγεία, αναδεικνύοντας διαφορετικές παραμέτρους από αυτές που μέχρι σήμερα είθιστο να τίθενται στο τραπέζι» εκτίμησε ο καθηγητής.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, η μείωση της ζήτησης στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία τις τελευταίες ημέρες κινείται ανάμεσα στο 55% (για τα γενικά νοσοκομεία) και στο 90% (για τα νοσοκομεία αναφοράς). Η μείωση αυτή δεν απορροφάται από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), της οποίας η ζήτηση έχει μειωθεί κατά 50-70%.
Προφανώς οι συμπολίτες μας αυτοί, σε ένα μεγάλο βαθμό, εξαιτίας του φόβου του κορονοϊού αναβάλουν τον έλεγχο ορισμένων προβλημάτων υγείας, εντούτοις, τα επείγοντα δεν αναβάλλονται. Το συμπέρασμα είναι ότι αυτή η ζήτηση είναι ψευδής ως προς τη διατύπωσή της και κατά συνέπεια, αυτό που χρειαζόμαστε είναι κάτι διαφορετικό από την υψηλή τεχνολογική ιατρική στα τριτοβάθμια νοσοκομεία.
Ο ίδιος εκτιμά ότι η έξοδος από την πανδημία θα είναι δύσκολη, πολύπλοκη και επώδυνη. Περνώντας σε μία φάση ενδημίας, η διαχείριση των κρουσμάτων θα είναι πολύ πιο δύσκολη από την άποψη της δημόσιας υγείας και της ιατρικής περίθαλψης, σε σχέση με σήμερα, γεγονός που απαιτεί μια ρύθμιση γι΄ αυτά τα ζητήματα σε παγκόσμια κλίμακα.
«Λυπάμαι που έχει θαμπώσει η λάμψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Υπεύθυνες είναι κυρίως οι μεγάλες δυνάμεις, οι οποίες στην περίοδο της παγκοσμιοποίησης θεωρούν ότι αυτοί οι Οργανισμοί είναι πολυτέλεια. Κάνουν λάθος. Οποιαδήποτε ρύθμιση για την υγειονομική ασφάλεια του πλανήτη πρέπει να εμπεριέχει τον ΠΟΥ καθώς και δύο λέξεις κλειδιά: «ενιαία υγεία» και «παγκόσμια υγεία», όχι μόνο από χωροταξική άποψη αλλά και από άποψη διεπιστημονική, ώστε αυτές οι δύο παράμετροι να δώσουν την ευκαιρία να διαμορφωθεί μια νέα αντίληψη για την πολιτική και την κουλτούρα της δημόσιας υγείας στον κόσμο», κατέληξε ο κος Κυριόπουλος.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr