Οι εκπρόσωποι των Φαρμακευτικών Συλλόγων εστίασαν, μιλώντας στο «R», στην έλλειψη ειδών προστασίας απέναντι στη διασπορά του κορονοϊού, όπως είναι οι μάσκες και τα αντισηπτικά, αλλά και στα μέτρα στα οποία προχώρησαν για την εξασφάλιση της προστασίας των μελών τους.
Αντισηπτικά και μάσκες: Είδη προς εξαφάνιση
Κωνσταντίνος Λουράντος, Πρόεδρος ΦΣΑ
Τα φαρμακεία συνεχίζουν να έχουν τεράστια έλλειψη σε μάσκες και αντισηπτικά. «Δεν υπάρχουν μάσκες. Τα αντισηπτικά είναι ελάχιστα και αυτά στα φαρμακεία που μπορούν να παράξουν δικά τους, ενώ και τα γάντια τείνουν πλέον να εξαφανιστούν», σημειώνει ο κ. Λουράντος.
«Τα αντισηπτικά έρχονται με το σταγονόμετρο στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης και μάλιστα όχι σε όλα, ενώ οι χειρουργικές μάσκες εξακολουθούν να βρίσκονται σε έλλειψη. Καθημερινά γίνεται παραλαβή αντισηπτικών, αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες, με αποτέλεσμα να εξαντλούνται άμεσα» αναφέρει από την πλευρά του ο κ. Ευγενίδης.
Στα «ύψη» οι τιμές
Διονύσιος Ευγενίδης, Πρόεδρος ΦΣΘ
Ο Πρόεδρος του ΦΣΘ τονίζει ότι «Το πρόβλημα με την έλλειψη σε χειρουργικές μάσκες είναι πολύ σοβαρό, καθώς έρχονται ελάχιστες ποσότητες σε υψηλές τιμές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλά φαρμακεία να αδυνατούν να προμηθευτούν τις μάσκες σε αυτές τις τιμές».
Ταυτόχρονα, «η αλόγιστη ζήτηση από πλευράς των καταναλωτών εγκυμονεί τον κίνδυνο να στερηθούν αντισηπτικά και μάσκες γιατροί και φαρμακοποιοί που τα έχουν πραγματικά ανάγκη», για την καθημερινή τους ασφάλεια στον εργασιακό τους χώρο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΦΣΑ, που χαρακτηρίζει «απίθανη» την επίθεση ακόμα και σε προϊόντα που δεν χρειάζονται συνταγές, όπως παυσίπονα και άλλα φάρμακα που «πιθανότατα οι καταναλωτές δεν θα τα χρειαστούν ποτέ».
Μέτρα προστασίας
Τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη, οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι από την πρώτη στιγμή έσπευσαν αν πάρουν μέτρα θωράκισης για την ασφάλεια των εργαζομένων.
«Παρατηρείται τήρηση των κανόνων στα φαρμακεία», σημειώνει ο κ. Λουράντος για την περιοχή της Αττικής, αν και, όπως συνεχίζει «οι φαρμακοποιοί έρχονται αντιμέτωποι με θέματα ημιμάθειας ως προς την χρήση των μασκών». «Πολλοί φοράνε μάσκες χωρίς να ξέρουν πως, πότε και που και πρωτίστως χωρίς να τις χρειάζονται. Η χρήση αυτή είναι απαράδεκτη και αποδεικνύει ότι κακώς τις ζητούν», συμπληρώνει ο Πρόεδρος του ΦΣΑ.
Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη «Δυστυχώς τον πρώτο καιρό οι πολίτες δυσκολεύονταν να πειθαρχήσουν στα μέτρα πρόληψης που έλαβε η Πολιτεία, αλλά πλέον οι περισσότεροι επιδεικνύουν καλύτερο πρόσωπο κατανοώντας τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε», επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΦΣΘ. «Ο Σύλλογός μας έχει λάβει σειρά αυξημένων μέτρων ασφαλείας για τα μέλη του, ενώ ήδη είναι σε ισχύ εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας που δίνει τη δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να εξυπηρετούν το κοινό από την ειδική θυρίδα ασφαλείας», διευκρινίζει ο κ. Ευγενίδης.
Επιτακτική η αλλαγή ωραρίου
Το υποχρεωτικό ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής λόγω των έκτακτων μέτρων διαμορφώθηκε από Δευτέρα έως Παρασκευή 9 το πρωί με 5 το απόγευμα. Σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης γνωστοποιώντας, χθες, Τρίτη, ότι τα φαρμακεία του νομού θα είναι ανοιχτά καθημερινά τις παραπάνω ώρες. Τις βραδινές ώρες ο κόσμος μπορεί να εξυπηρετείται από εφημερεύοντα ή διανυκτερεύοντα φαρμακεία.
Μετά την επιβολή των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας, η αλλαγή του ωραρίου κρίθηκε επιτακτική από τους δύο Συλλόγους.
Στην Αθήνα, η αλλαγή έγινε για δύο, κυρίως, λόγους «για την προστασία των φαρμακοποιών από κακοποιά στοιχεία που έχουν εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα αλλά και για να υπάρξουν όσο των δυνατόν λιγότερες μετακινήσεις, σε σχέση με όσες προέκυπταν από το διακοπτόμενο ωράριο», όπως σημειώνει ο Πρόεδρος του ΦΣΑ, κ. Λουράντος.
Στη Θεσσαλονίκη, πάλι, ο Πρόεδρος του ΦΣΘ, κ. Ευγενίδης εξηγεί ότι «η απόφαση τροποποίησης του ωραρίου, η οποία επικυρώθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ελήφθη από το Δ.Σ. του Συλλόγου εξαιτίας ζητημάτων που προέκυψαν από την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας. Πιο συγκεκριμένα, πολλοί συμπολίτες μας που επιστρέφουν από την εργασία τους το μεσημέρι, το μεσοδιάστημα που τα φαρμακεία είναι κλειστά (2μ.μ.-5μ.μ.), επιλέγουν να μην ξαναβγούν. Με το συνεχές ωράριο περιορίζονται οι μετακινήσεις τόσο των πολιτών όσο και των φαρμακοποιών, που είναι το ζητούμενο του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας».
Τα φαρμακεία ενημερώνουν με υπευθυνότητα και προσπαθούν από την πρώτη στιγμή να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των καταναλωτών. Ωστόσο, ζητούν μέτρα από την Πολιτεία για την προμήθεια απαραίτητων υλικών προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκρυθμη λειτουργία τους και να συνεχίζουν να βρίσκονται στους πολίτες.
Χαρά Κάνδηλα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr