Ήδη μιλώντας στην εφημερίδα Κεφάλαιο το Σαββατοκύριακο έδωσε ένα στίγμα. «Μετατρέπουμε – έστω μερικώς – το clawback από αντιαναπτυξιακό μέτρο, σε μηχανισμό προσέλκυσης επενδύσεων, νομοθετώντας τη δυνατότητα συμψηφισμού του clawback με επενδύσεις σε κλινικές μελέτες και δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη (R&D)» τόνισε χαρακτηριστικά και προσέθεσε αναφορικά με μέτρα φαρμακευτικής πολιτικής:
«Θεσμοθετούμε σύγχρονα μοντέλα διαπραγμάτευσης και αποζημίωσης φαρμάκων όπως οι συμφωνίες επιμερισμού του κόστους ελεγχόμενης εισαγωγής στην αγορά (managed entry agreements).
Εστιάζουμε στον περιορισμό του clawback, αφενός μέσω του εξορθολογισμού και του ελέγχου της συνταγογράφησης και αφετέρου μέσω της σύναψης συμφωνιών ασφαλιστικής αποζημίωσης μετά από διαπραγμάτευση για τις ακριβές θεραπείες που επιβαρύνουν τη δαπάνη.
Τα Μητρώα ασθενών, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, και ειδικότερα τα ειδικά πρωτόκολλα διαχείρισης της νόσου ιδιαίτερα για ασθενείς με συννοσηρότητες, το σκανάρισμα ορίζοντα (horizon scanning) είναι μερικά από τα σημαντικά εργαλεία για να επιταχύνουμε τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» σημείωσε ο κ. Κικίλιας.
Παράλληλα μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «έως το τέλος του έτους θα αναρτηθούν από τον ΕΟΦ οι νέες τιμές των φαρμάκων». Σημειώνεται ότι θα πρέπει να γίνει η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, και μετά η ανάρτηση της πρότασης του τμήματος τιμολόγησης του ΕΟΦ, η διαβούλευση με τις εταιρείες και η ανάρτηση του τελικού Δελτίου Τιμών που θα αποσταλεί στην Αριστοτέλους. Μένει να φανεί εάν θα τηρηθούν οι προθεσμίες για ένα Δελτίο που εκκρεμεί εδώ και μήνες από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Πάντως, παράγοντες της αγοράς προσπαθούν να διακριβώσουν προθέσεις καθώς ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο άλλωστε για «τιμολόγηση των φαρμάκων το 2020».
Στο μεταξύ τις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου για τη δημόσια υγεία. Ο Υπουργός Υγείας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «τομή». Όπως εξήγησε, «θα ρυθμίζει θέματα πρόληψης, screening και υγείας και υγιεινής σε ό,τι έχει να κάνει με τον πληθυσμό της χώρας που απουσιάζουν πολλές φορές και από το δημόσιο λόγο, αλλά και σε σχέση με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με Δήμους και Περιφέρειες σε ό,τι έχει να κάνει με θέματα αιχμής. Ακόμα και για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ή τη ρύθμιση του πώς κάνουμε screening στον πληθυσμό για τον καρκίνο, μαστογραφίες στις γυναίκες».
Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια φέτος δημιουργείται ένας υγειονομικός χάρτης. «Χάρτης υγείας από το χειμώνα, πρόληψη δηλαδή πριν την αντιμετώπιση, με όλες τις ανάγκες: Ποιοι συνταξιοδοτούνται εντός έξι μηνών, ποιοι επαγγελματίες υγείας, ποιοι γιατροί πρέπει να πάρουν άδειες το καλοκαίρι και δεν υπάρχουν κάποιοι να τους αναπληρώσουν, έτσι ώστε σε συνεργασία με τους ΥΠΕάρχες και τους γενικούς γραμματείς να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε εκ των προτέρων την κάλυψη που πρέπει να υπάρχει», σημείωσε ο Υπουργός Υγείας.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr