Ο ΣΦΕΕ εκτιμά ότι η προτεινόμενη τροπολογία δίνει μεγαλύτερη προβλεψιμότητα στις τιμές, «αφού αποφεύγονται οι διακυμάνσεις λόγω συναλλαγματικών ισοτιμιών και προβλέπεται μέγιστη ετήσια μείωση». Από την άλλη, όμως, έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι δεν προβλέπεται διόρθωση των στρεβλώσεων στις τιμές των φαρμάκων, ακόμα και σε βάθος χρόνου. Όπως εξηγούν, συνέπεια αυτού είναι να μην εξαλείφεται ο κίνδυνος των ελλείψεων και των αποσύρσεων φαρμάκων.
«Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ένα σταθερό και ισορροπημένο σύστημα τιμολόγησης και ανατιμολόγησης φαρμάκων σε βάθος χρόνου, ώστε αφενός να εξασφαλίζεται η επάρκεια φαρμάκων για τους ασθενείς και αφετέρου να δοθεί η δυνατότητα να εστιαστούμε στο σύστημα αποζημίωσης φαρμάκων που είναι ένα από τα κλειδιά για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης», αναφέρει ο Σύνδεσμος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα εξέχων μέλος της φαρμακευτικής κοινότητας η Διευθύνουσα Σύμβουλος της MSD Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας, κυρία Agata Jakoncic, μιλώντας πριν λίγες εβδομάδες στο συνέδριο για την Υγεία της Ναυτεμπορικής είχε καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων για τη στήριξη της βιωσιμότητας του ΕΣΥ και το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης.
«Παρά το μέγεθος του προβλήματος, πιστεύουμε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω μιας σειράς βραχυπρόθεσμων και μεσομακροπρόθεσμων ενεργειών» είχε τονίσει τότε και μιλώντας στο Reporter.gr εξειδίκευσε τα μέτρα που προτείνει. «Για παράδειγμα» αναφέρει, «βραχυπρόθεσμα, η επανενεργοποίηση της επιτροπή διαπραγμάτευσης για σκευάσματα ασθενειών όπως η ηπατίτιδα C ή τα φάρμακα της ανοσολογικής ογκολογίας μπορεί γρήγορα να φέρει μειώσεις στο κόστος του EOPYY και των δημόσιων νοσοκομείων. Η αναμενόμενη εξοικονόμηση μπορεί να είναι περίπου στα 100 εκατ. Ευρώ. Παρόμοιες διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να επεκταθούν και για άλλες υψηλού κόστους θεραπείες».
«Επιπλέον, η χρηματοδότηση της πρόληψης μέσω ενός ξεχωριστού ταμείου θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα για την άμβλυνση της πίεσης» αναφέρει και χαρακτηρίζει θετικές τις προσεγγίσεις του υπ. Υγείας για το θέμα. «Είμαστε πραγματικά ευτυχείς και επικροτούμε την προσοχή του Υπουργού στην προσπάθεια έντασης της προληπτικής ιατρικής, που παροτρύνει το κοινό να εμβολιάσει. Ωστόσο, ο στόχος δημόσιας υγείας για αύξηση της κάλυψης εμβολιασμού έρχεται σε αντίθεση με τον μηχανισμό clawback. Η χρηματοδότηση του εμβολιασμού χωριστά από τον προϋπολογισμό για τα φάρμακα θα επιτρέψει την εφαρμογή στοχοθετημένων δράσεων με στόχο την επίτευξη αυτού του στόχου δημόσιας υγείας» υπογραμμίζει η επικεφαλής της MSD στην Ελλάδα.
Αναφερόμενη στις προτεινόμενες κινήσεις η κυρία Agata Jakoncic τόνισε ότι οι «αυτές οι δύο δράσεις θα βοηθούσαν στη μείωση των συνολικών δαπανών, αυξάνοντας έμμεσα τον δημόσιο προϋπολογισμό.» Στάθηκε δε ιδιαίτερα και στην σε συνδυασμένες προσπάθειες για τον εξορθολογισμό της συνταγογράφησης. Η αξιοποίηση της αξίας της συνταγογράφησης, η χρήση θεραπευτικών πρωτοκόλλων, η παρακολούθηση των δαπανών και η ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων είναι κλειδιά, όπως τόνισε για τη διαχείριση των χρόνιων ασθενειών και τη βελτίωση των οικονομικών της υγείας.
«Όλα αυτά μαζί με ένα μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχέδιο θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε ένα μνημόνιο με το Υπουργείο Υγείας και τη βιομηχανία - με στόχο τη μείωση του clawback τουλάχιστον κατά 50%. Μια τέτοια πρωτοβουλία θα έδειχνε προφανώς ότι και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν την ανάγκη για συνυπευθυνότητα για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του συστήματος. Οι κυβερνήσεις και η βιομηχανία προσπαθούν να βρουν καινοτόμους τρόπους για να διασφαλίσουν την παροχή γρήγορης πρόσβασης στους ασθενείς αλλά και την προβλεψιμότητα των δαπανών ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, πολυετείς συμφωνίες πολλαπλών ενδείξεων στην Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Δανία κατάφεραν να μειώσουν δραστικά τους χρόνους αναμονής για πρόσβαση, ενώ παράλληλα προσέφεραν οικονομικά ευνοϊκούς όρους για τις κυβερνήσεις μέσω της κατανομής των κινδύνων», κατέληξε η κα Jakovic.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr