Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, τόνισε πως ο στόχος του υπουργείου είναι η ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του ΕΟΦ σε όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων του, καθώς και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στην αγορά αλλά και η ενίσχυση των θυγατρικών εταιρειών του Οργανισμού με συγχωνεύσεις και συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης.
Επίσης, ανέφερε ότι «ο ΕΟΦ μπορεί να αποτελέσει πύλη για τις χώρες που θα θέλουν να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή αγορά», ενώ πρόσθεσε πως αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση η προσέλκυση περισσότερων κλινικών μελετών ώστε να αποκτήσει η χώρα κεντρικό ρόλο στην έρευνα.
Τιμές φαρμάκων
Ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε πως αυτό που χρειάζεται είναι ένα απλό και διάφανο σύστημα, το οποίο θα δίνει έμφαση στο κομμάτι της αποζημίωσης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Ως προς το ίδιο ζήτημα, ο νέος πρόεδρος του ΕΟΦ επισήμανε πως ο στόχος είναι η ψηφιοποίηση, η αυτοματοποίηση αλλά και η ηλεκτρονική αξιολόγηση του συστήματος, ώστε να διαπιστωθεί με ποιον τρόπο θα υπηρετήσει αρτιότερα το δημόσιο συμφέρον ο υπολογισμός των τιμών των φαρμάκων.
Δηλώσεις του κ. Φιλίππου
«Αποδέχθηκα την πρόταση με πλήρη συναίσθηση ότι δεν μπορώ να καλύψω όλο το επιστημονικό πεδίο που είναι χαοτικό. Θα σταθώ στο οργανωτικό. Για να μπορέσουμε να εξορθολογήσουμε τη δαπάνη και τους πόρους χρειάζεται μία μαθηματική εξίσωση», υπογράμμισε ο κ. Φιλίππου, ενώ μίλησε και για την κοινωνική αποστολή του ΕΟΦ: «Με θίγουν ως άνθρωπο να περιμένει ο καρκινοπαθής στην ουρά για το φάρμακό του ή να μην υπάρχει σε ένα χωριό ένα απλό παυσίπονο».
Αναφορά έγινε και στη διεξαγωγή ιατρικών συνεδρίων με τόσο τον νέο πρόεδρο του ΕΟΦ όσο και τον υφυπουργό Υγείας να τονίζουν πως χρειάζεται ένα ελεγκτικό πλαίσιο ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της παράτυπης προώθησης φαρμάκων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr