Σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter.gr με την αλλαγή της κυβέρνησης έχει «παγώσει» η έκδοση των κοινών υπουργικών αποφάσεων που απαιτούνται για την εκκίνηση επενδυτικών σχεδίων. Κι αυτό την ώρα που το πρώτο εξάμηνο του 2019, οι άδειες που είχαν δοθεί για την επενδύσεων σε όλη τη χώρα, από εταιρίες με τεχνολογία αιχμής και προέλευση τον Καναδά , το Ισραήλ κτλ, είχαν φτάσει τις 25.
Όπως αναφέρεται το όλο πρόβλημα εστιάζεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που μαζί με τα αντίστοιχα υπουργεία Ανάπτυξης (Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας), Υγείας έχουν την ευθύνη των αδειοδοτήσεων. Ήδη για τουλάχιστον 7 εκκρεμείς επενδύσεις έχουν «πέσει» αρχικά οι υπογραφές και μάλιστα πολύ γρήγορα από τα υπ. Ανάπτυξης και Υγείας στις σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, ωστόσο υπάρχει «σκάλωμα» στο ΥΠΑΑΤ.
Το όλο θέμα έχει δημιουργήσει αλγεινή εντύπωση καθώς εταιρίες με τεχνολογία αιχμής, με προθέσεις για επενδύσεις τόσο σε έρευνα και ανάπτυξη, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, που αφορούν και τον αγροτικό κόσμο, έχουν βρεθεί εδώ και μήνες στο «θάλαμο αναμονής». Ακόμη και αναφορές περί ανάγκη αλλαγής στο νομοθετικό πλαίσιο, που κυκλοφορούν ως φήμες για το λόγο της καθυστέρησης δεν τεκμηριώνουν, όπως αναφέρεται, την μεγάλη αυτήν καθυστέρηση. Άλλωστε, όπως τονίζεται, ακόμη και εάν κάτι αλλάξει, ο υφιστάμενος νόμος είναι σε πλήρη ισχύ.
Το θέμα στον Κυριάκο
Πάντως το όλο ζήτημα φαίνεται ότι έχει φτάσει και μέχρι τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς επενδυτές με επιστολή τους έχουν θέσει υπόψη του, σύμφωνα με πληροφορίες τα προβλήματα με τις καθυστερήσεις αυτές τονίζοντας ότι αυτό που συμβαίνει με τη φαρμακευτική κάνναβη αναιρεί τις εξαγγελίες του για την προσέλκυση επενδυτών.
Σημειώνεται ότι πριν ένα χρόνο ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος που καθόριζε το πλαίσιο αδειοδότησης ενιαίων, καθετοποιημένων μονάδων που περιλαμβάνουν παραγωγή, επεξεργασία, μεταποίηση και παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.
Πάνω από 350 εκ οι επενδύσεις
Μέχρι τον Ιούλιο 25 άδειες είχαν δοθεί. Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία από τη γενική γραμματεία Βιομηχανίας οι άδειες αυτές αντιπροσώπευαν επενδύσεις που αφορούν εκτάσεις 1.107.941 τ.μ. και κεφάλαια 359.100.468 ευρώ και 2.247 εργαζόμενους.
Η χώρα, δε, με την νομοθετική πρωτοβουλία αυτή είχε μπει στην πρωτοπορία για προέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων για τη χώρα σε έναν κλάδο που θεωρείται τεχνολογικής αιχμής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα αποτελεί σημαντικό επενδυτικό στόχο για τις ξένες αγορές στον κλάδο της φαρμακευτικής κάνναβης γιατί:
1.Είναι από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που έχουν νομοθετήσει θεσμικό πλαίσιο για την εγκατάσταση και την επεξεργασία φαρμακευτικής κάνναβης.
2.Έχει θεσμοθετήσει γρήγορες διαδικασίες για την έκδοση αδειοδότησης.
3.Τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης λαμβάνουν άδεια κυκλοφορίας ως φάρμακο.
4.Έχει ευνοϊκό κλίμα. Η Ελλάδα καταγράφει περισσότερες από 300 ημέρες ηλιοφάνειας ετησίως, με αποτέλεσμα σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Η μέση θερμοκρασία για τουλάχιστον έξι μήνες ετησίως κυμαίνεται σε 16-24 ° C, θερμοκρασίες στις οποίες ευνοείται η ανάπτυξη της φαρμακευτικής κάνναβης.
5.Έχει εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, φθηνό ενεργειακό κόστος και σχετικά χαμηλό κόστος γης.
Όπως φαίνεται κινδυνεύει να απολέσει το μομέντουμ, χάνοντας επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr