Η νέα μονάδα είναι μια από τις πλέον σύγχρονες μονάδες παραγωγής φαρμάκων παγκοσμίως και αποτελεί μέρος του εργοστασίου που λειτουργεί στη Θράκη η Pharmathen από το 2010. Η συνολική ετήσια παραγωγή της φτάνει τα 3 δισ. δισκία και τις 2 δισ. κάψουλες.
«Η Pharmathen αποτελεί αυτή τη στιγμή μια αμιγώς εξαγωγική επιχείρηση, με κύκλο εργασιών άνω των 200 εκ. ευρώ. Ως ο μεγαλύτερος ιδιωτικός φορέας ανάπτυξης στην Ελλάδα βάσει επενδύσεων και ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας, έχουμε πετύχει να ξεπεράσουμε κατά πολύ τα σύνορα της χώρας μας. Τα προϊόντα μας είναι διαθέσιμα σε περισσότερες από 85 χώρες και στις 6 ηπείρους, αντιπροσωπεύοντας το 1% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας. Πριν από 10 χρόνια εγκαινιάσαμε εδώ την πρώτη μονάδα παραγωγής φαρμάκων της εταιρείας μας, εδώ στις Σάπες, υλοποιώντας μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις στον φαρμακευτικό κλάδο. Επενδύουμε στην καινοτομία, τη διαφοροποίηση και τους ανθρώπους μας, πάμε κόντρα στις εξελίξεις και χαράσσουμε τον δικό μας δρόμο.
Η Νέα Μονάδα Ενέσιμων Βραδείας Αποδέσμευσης στηρίζεται σε πραγματικά πρωτοποριακή τεχνολογία, είναι μια από τις ελάχιστες αντίστοιχες που υπάρχουν στον κόσμο και δεν μπορούμε παρά να αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για όσα έχουμε πετύχει και για όσα σχεδιάζουμε για το μέλλον με το βλέμμα πάντα στραμμένο στον ασθενή και στην οικογένειά του» δήλωσε ο κ. Βασίλης Κάτσος της Pharmathen, ο οποίος μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε ότι με τη νέα μονάδα η εταιρία απευθύνεται σε μια αγορά που έχει τζίρο συνολικό 12 δισεκ. ευρώ.
Νέα φάρμακα
Ο ίδιος εκτίμησε ότι στις σημερινές πωλήσεις της εταιρίας μπορεί να προστεθούν άλλα 150 εκ. σε βάθος 5ετίας με βάση τα τρία πρώτα σκευάσματα σε ενέσιμη μορφή βραδείας αποδέσμευσης που είναι έτοιμα. «Επίσης, άλλα 8 προϊόντα είναι σε διαδικασία και με αυτά τα προϊόντα θεωρούμε ότι θα πάμε στα 500 εκ. τζίρο σε βάθος δεκαετίας. Όπλο της εταιρίας θα είναι ότι σε αυτού του είδους τα φάρμακα είναι χαμηλός ο ανταγωνισμός μια και οι απαιτήσεις, οι επενδύσεις και ο τεχνολογικός εξοπλισμός είναι ιδιαίτερα απαιτητικός».
Παράλληλα ο κ. Κάτσος τόνισε ότι ο προσανατολισμός είναι προς αγορές του εξωτερικού με μεγάλο ενδιαφέρον για φαρμακευτικά σκευάσματα όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, πρώτες αγορές στον κόσμο, ενώ πρόσθεσε ότι η έκθεση στους κινδύνους που έχει η Ελλάδα λόγω του συστήματος υποχρεωτικών επιστροφών – claw back & rebate - είναι ανύπαρκτη.
«Τρέχουμε με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης. Στοχεύουμε σε μια αγορά 12 δισεκ. και οι πρώτες μας εγκρίσεις (ΕΟΦ, FDA) μας δίνουν την αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε. Περίπου στα 300 εκ θα τοποθετηθούν στην ανάπτυξη. Ξεκινάμε στην Αμερική με τα πρώτα μας σκευάσματα, την πρώτη αγορά στον κόσμο και στοχεύουμε στην Κίνα» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Δημήτρης Καδής που προσέθεσε ότι «Η προσπάθεια να επεκταθούμε στην Κίνα ξεκίνησε πριν δυο χρόνια. Όλες οι κινήσεις για επέκταση παίρνουν χρόνο. Με σιγουριά μπορώ να σας πω θα σας πω ότι δε θα έχουμε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα σε 2 χρόνια αλλά με κατάλληλους ανθρώπους και επένδυση στα σωστά προϊόντα θα τα καταφέρουμε. Θέλει καιρό.»
Στροφή στα πρωτότυπα φάρμακα
Όπως είπε ο κ. Καδής η «εταιρία αναπτύσσει τεχνολογίες, αναπτύσσει γενόσημα και καινοτόμα. Επίσης, τα ενέσιμα βραδείας αποδέσμευσης είναι μια σειρά από τα προϊόντα που αναπτύσσουμε. Στόχος είναι μέσα στην επόμενη δεκαετία να βγει το πρώτο πρωτότυπο προϊόν. Περίπου 35-40 εκ. επενδύουμε ετησίως σε έρευνα κι ανάπτυξη με κατεύθυνση την αναμόρφωση της εταιρίας».
«Στα συστήματα αποδέσμευσης φαρμάκου είμαστε καλοί . Στα μηχανισμούς βραδείας αποδέσμευσης στοχεύουμε συνολικά με στόχο οι τεχνολογίες που αναπτύσσομε σε 5-10 χρόνια να μειώσουμε τις συχνότητες λήψης φαρμάκων. Εκεί είναι η εστίαση», συνέχισε.
Τα κέρδη του 2019
Ο κ. Κάτσος εκτίμησε ότι η Pharmathen θα φτάσει φέτος στα 60 εκ. το EBIDTA, ενώ ότι τα επόμενα χρόνια «Δε νομίζω να πέσει κάτω από 100 εκ. Τα προϊόντα μας είναι διαθέσιμα σε περισσότερες από 85 χώρες και στις 6 ηπείρους αντιπροσωπεύοντας το 1% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας. Το ύψος της επένδυσης ανήλθε στα 45 εκατ. ευρώ και οι συνολικές επενδύσεις έφθασαν τα 100 εκατ. ευρώ από το 2010 μέχρι σήμερα, αντιπροσωπεύοντας το 1% των συνολικών εξαγωγών της χώρας» τόνισε ο κ. Κάτσος.
Τέλος, ο Έλληνας επικεφαλής του Fund BC Partners, που έχει το 80% της Pharmathen, κ. Νίκος Σταθόπουλος, είπε ότι η επιλογή του 2015 αποδίδει και θα αποδώσει περισσότερα στο μέλλον επισημαίνοντας ότι οι νέοι μέτοχοι δεν έχουν πάρει 1 ευρώ μέρισμα επιλέγοντας να συνεχίσουν τις επενδύσεις. «Η Pharmathen υλοποιεί με προσήλωση ένα στοχευμένο πλάνο επενδύσεων που της επιτρέπει να δημιουργεί σταθερά ακόμα μεγαλύτερη αξία για την εταιρεία, τους ανθρώπους της και φυσικά τους καταναλωτές. Με το βλέμμα στραμμένο στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού και με όπλο τις γερές βάσεις, τον στρατηγικό σχεδιασμό, την καινοτομία και το απόλυτα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, η Pharmathen έχει ήδη εξασφαλίσει μια σημαντική αναπτυξιακή πορεία και για τα επόμενα χρόνια, αποτελώντας παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη στον φαρμακευτικό κλάδο» υπογράμμισε ο κ. Σταθόπουλος.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr