H συζήτηση ξεκίνησε με τον συντονιστή Βασίλη Κοντοζαμάνη, Σύμβουλο Πολιτικής και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, να τονίζει πως είναι ανάγκη το Εθνικό Σύστημα Υγείας να βγει από την κρίση και να πάει σε μια νέα εποχή, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής, επισημαίνοντας πως παραδοσιακά οι πλουσιότερες χώρες έχουν πιο υγιείς πληθυσμούς.
Στη συνέχεια, η Mary Harvey, πρώην Υπουργός Υγείας της Ιρλανδίας, σημείωσε πως η πολιτική της υγείας είναι σημαντική για μια ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και το υψηλό επίπεδο διασφαλίζεται μόνο με μεταρρυθμίσεις. Αναφέρθηκε στην Ελλάδα, λέγοντας πως στο νοσοκομείο της Πάτρας, αλλά και σε πολλά της Αθήνας, έχουν εφαρμοστεί καινοτομίες που έχουν φέρει αποτελέσματα σε τομείς όπως η παιδική θνησιμότητα, αλλά και σε πρακτικό επίπεδο, όπως το κόστος προμηθειών. Η κα Harvey επεσήμανε πως δεν πρέπει να πληρώνουμε βάσει του όγκου, αλλά με την αξία και τα αποτέλεσματα των φαρμάκων στην υγεία του ασθενούς. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις νέες γονιδιακές θεραπείες που είναι καθ’ οδόν και αναρωτήθηκε αν θα υπάρχουν τα χρήματα για να πληρώνει ο ασθενής τις αλλαγές που θα φέρει η επιστήμη στην υγεία. Ολοκληρώνοντας, τόνισε πως το νοσοκομείο του μέλλοντος είναι το κινητό μας τηλέφωνο, από το οποίο θα στέλνονται και θα λαμβάνονται δεδομένα και μέσα από αυτό οι ασθενείς θα διαχειρίζονται τις νόσους τους. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί και η δαπάνη της νοσηλείας.
Η Sarbani Chakraborty, Senior Health Systems Strategy Leader της Roche, με μακροχρόνια εμπειρία στο χώρο της Υγείας, στάθηκε στο ρόλο των φαρμακευτικών εταιριών, ο οποίος πρέπει να είναι και ερευνητικός. «Κάθε ευρωπαϊκή χώρα προσπαθεί για καλύτερες υπηρεσίες υγείας», είπε και πρόσθεσε ότι χρειάζονται καινοτομίες, καθώς οι λύσεις στα θέματα της υγείας, δεν είναι αποκλειστικά στα χέρια του κράτους. Ως μια εκ των λύσεων, η κα Chakrabortyπρότεινε την πρόληψη, η οποία προηγείται της περίθαλψης και μπορεί να βρει εφαρμογή σε ασθένειες όπως ο διαβήτης.Τόνισε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να μην αποκλείονται ομάδες πληθυσμού που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για σωστές υπηρεσίες υγείας και είναι κίνητρο για τον ιδιωτικό τομέα να βοηθήσει συμβάλλοντας στην καλύτερη πληροφόρηση των πολιτών.
Η Julie Gerberding, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Merck & Co, αφού επεσήμανε πως η Ελλάδα έχει μπροστά της τεράστιες ευκαιρίες στο χώρο της υγείας, υπογράμμισε πως η πρόληψη της φτώχειας είναι βασικός παράγοντας. Στάθηκε στο πόσο σημαντική είναι η μείωση φαρμάκων, επεμβάσεων και νοσηλειών, όπου αυτά κρίνονται περιττά, η αξιοποίηση γενόσημων, ενώ επανέλαβε το πόσο σημαντική είναι η πρόληψη μέσω των εμβολίων, ειδικά όσον αφορά τις παιδικές ασθένειες και ανέλυσε το πόσο σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά παίζει η ανοσοποίηση του πληθυσμού. «Η υγεία χτίζεται στο σπίτι, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας και όχι στα νοσοκομεία. Χτίζεται με βάδισμα, άσκηση, υγιεινή ζωή και διατροφή, που πρέπει να υιοθετήσει ο κόσμος», υπογράμμισε η κα Gerberding.
Ακολούθησε συζήτηση με τον συντονιστή αλλά και τους παρευρισκόμενους. Απαντώντας σε ερωτήσεις, η Mary Harley τόνισε πως πως η Ιρλανδία έχει ένα πάρα πολύ αυστηρό σύστημα, απόρροια του σταθερού πολιτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Επεσήμανε ακόμα ότι πολλοί από τους παράγοντες που οδηγούν τους ανθρώπους σε κακή υγεία, δεν λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν.
Η Sarbani Chakraborty υποστήριξε ότι υπάρχει θέληση από τις εταιρίες να συνεργαστούν με τις κυβερνήσεις, αλλά και να δημιουργήσουν συνθήκες ευεξίας για τους εργαζομένους, βοηθώντας παράλληλα και το δημόσιο σύστημα.
Η Julie Gerberding επεσήμανε ότι πολλές φορές οι πολιτικοί, συνδέουν τη μείωση νοσηλείας, η οποία έχει και το υψηλότερο κόστος, με τη μείωση κλινών και θέσεων εργασία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr