Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι με τη συγκεκριμένη τροπολογία:
α) Από τους 5.503 ενεργούς κωδικούς φαρμάκων στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη, αυξάνεται η τιμή σε 2.061 φάρμακα, μειώνεται σε 2.014 και μένει ίδια σε 1.428. Επομένως το ισοζύγιο είναι ισοσκελισμένο και άρα δεν τίθεται θέμα μονομερούς αύξησης τιμών. Η Ελλάδα ως χώρα αναφοράς θα επηρεάσει και θετικά αλλά και αρνητικά τη διαμόρφωση των διεθνών τιμών.
β) Οι τιμές στα ακριβά φάρμακα κατά κύριο λόγο μειώνονται
γ) Οι αυξήσεις αφορούν κυρίως φθηνά φάρμακα.Αυτό σημαίνει ότι διασφαλίζεται η παρουσία παλιών και αξιόπιστων φαρμάκων στη χώρα μας αφού αντιμετωπίζεται ο κίνδυνος απόσυρσης και αντικατάστασής τους με άλλα ακριβότερα ενώ ταυτόχρονα μειώνονται και οι παράλληλες εξαγωγές.
Σε κάθε περίπτωση το κρίσιμο ζήτημα είναι η διαπραγμάτευση των τιμών αποζημίωσης των φαρμάκων και αυτό για πρώτη φορά υλοποιείται στη χώρα.
«Έχουμε δώσει δείγματα γραφής. Δημιουργείται νέο τοπίο στον τομέα του φαρμάκου στην Ελλάδα και το ξέρουν οι πάντες αυτό. Υπάρχει ηθικοποίηση.
Η διαδικασία τιμολόγησης από τον ΕΟΦ είναι απολύτως διαφανής και δεν έχει πει κουβέντα κανένας όλα αυτά τα χρόνια. Και δεν έχει αμφισβητηθεί ότι ο διάλογος είναι θεσμικός και γίνεται πάνω στο τραπέζι. Και ότι υπάρχουν εργαλεία θεσμικού διαλόγου. Για πρώτη φορά δεν γίνονται διαβουλεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Και να σας πω και κάτι; Εμείς δεν έχουμε συμβούλους που ήξερε όλος ο κόσμος ότι είχαν σχέση με τη βιομηχανία. Για να τελειώσουμε και με τα “δωράκια”» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr