Συμμετείχαν γενικοί διευθυντές Δημόσιας Υγείας Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων, εκπρόσωποι των υπουργείων Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, μέλη της Εθνικής Επιτροπής Τροπικών Νοσημάτων, εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ, εκπρόσωπος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, υπηρεσιακοί παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, καθώς και ειδικοί επιστήμονες από αναγνωρισμένους φορείς.
Στη σύσκεψη, αφού παρουσιάστηκαν τα προγράμματα δράσεων των Περιφερειών, έγινε μια συνολική αποτίμηση των αποτελεσμάτων και με τη συμβολή των ειδικών επιστημόνων επισημάνθηκαν τα θετικά στοιχεία για την περίοδο του 2018 και εκτιμήθηκαν τα σημαντικότερα από αυτά που απαιτούν βελτιωτικές παρεμβάσεις.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, κύριος στόχος παραμένει μέσα από τις συντονισμένες και έγκαιρες δράσεις των αρμοδίων φορέων και τις καθοδηγητικές εγκυκλίους του να μειωθούν στο ελάχιστο δυνατόν οι εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών, άρα και οι επιπτώσεις στο πληθυσμό της χώρας.
Τέλος, επισημάνθηκε από τους ειδικούς επιστήμονες ότι με δεδομένο το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα ενταθούν, με αποτέλεσμα να οξυνθούν τα νοσήματα που μεταδίδονται με κουνούπια, γεγονός που απαιτεί μακροπρόθεσμο σχεδιασμό προγραμμάτων αντιμετώπισης των διαβιβαστών.
Συμπερασματικά, για τον προγραμματισμό του 2019 προτάθηκαν:
Άμεσος σχεδιασμός δράσεων για την έγκαιρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Έγκαιρη περιβαλλοντική εξυγίανση των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών, αφού κρίθηκε σαν βασικό στοιχείο των προγραμμάτων αντιμετώπισης, από τους αρμόδιους ΟΤΑ.
Διερεύνηση από τους αρμόδιους φορείς της δυνατότητας επέκτασης των εγκρίσεων σε διαθέσιμα σκευάσματα, για την εναλλακτική διαχείριση των δράσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr