Η τράπεζα Πειραιώς που είναι η ιδιοκτήτρια του νοσοκομείου, προσδοκά οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές να είναι τουλάχιστον 2 και το τίμημα να προσεγγίζει τουλάχιστον το τίμημα των 90 εκατ. ευρώ που είχε υποβληθεί στις μη δεσμευτικές προσφορές.
Φαβορί για την απόκτηση του <Ερρίκος Ντυνάν> είναι το Ιδρυμα Ωνάση που είχε συμμετάσχει και τη περίοδο των μη δεσμευτικών προσφορών και έχει γίνει γνωστό ότι θα δωρίσει το νοσοκομείο στο Ελληνικό Δημόσιο. Ετσι εφόσον το <Ερρίκος Ντυνάν> περάσει στο Δημόσιο θα μεταβληθεί αμιγώς σε ΕΟΠΠΥ Hospital.
Τα οικονομικά στοιχεία του Ερρίκος Ντυνάν
Σήμερα το νοσοκομείο απασχολεί 950 εργαζομένους και συνεργάζεται με 200 γιατρούς. Διαθέτει 460 κλίνες αλλά η πληρότητα δεν ξεπερνά το 30% με το 70% του κύκλου εργασιών να προέρχεται από τον ΕΟΠΠΥ. Το 2017 το νοσοκομείο εμφάνισε ζημιές 13,5 εκατ. ευρώ με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται στα 43,5 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός δανεισμός του <Ερρίκος Ντυνάν> προς τη πιστώτρια τράπεζα ανέρχεται στα 110 εκατ. ευρώ. εκ των οποίων τα 80 εκατ. ευρώ είναι μακροπρόθεσμα.
Οι εξαγορές που έχουν προηγηθεί στο κλάδο Υγείας
Τελευταία εξαγορά στο κλάδο υγείας ήταν η απόκτηση του εισηγμένου ομίλου ΥΓΕΙΑ από το Fund CVC Capitals. Της απόκτησης του ομίλου Υγεία είχε προηγηθεί η εξαγορά από το CVC των ιδιωτικών θεραπευτηρίων Metropolitan και Ιασώ General, γεγονός που το καθιστά μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ως τον μεγαλύτερο επενδυτή στον εγχώριο κλάδο Υγείας, έχοντας αποκτήσει κάποια από τα φιλέτα.
Τον Απρίλιο του 2016, το CVC προχώρησε στην απόκτηση της κλινικής Metropolitan, έναντι περίπου 80 εκατ. ευρώ (αν και παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι το τίμημα μπορεί να ήταν μικρότερο), συνάπτοντας συνεργασία με τους βασικούς μετόχους της (Σπυρίδης, Θεοχαράκης) για τις επενδύσεις της στον κλάδο στην Ελλάδα. Ακολούθησε η εξαγορά του 97,2% της Ιασώ General (πρώην Ηρα), έναντι 19,5 εκατ. ευρώ.
Στις 5 Ιουλίου 2018, οριστικοποιήθηκε η εξαγορά του 70,38% του θεραπευτηρίου Υγεία, που ανήκει στη Μarfin Investment Group (MIG), έναντι σχεδόν 204,5 εκατ. ευρώ, γεγονός που χαρακτηρίστηκε το μεγαλύτερο deal στον χώρο της Υγείας και έδωσε στο CVC την απόκτηση μιας ισχυρής θέσης στην αγορά υπηρεσιών παροχής υγείας της Αθήνας, καθώς, μαζί με την απόκτηση του Metropolitan και του Ιασώ General, αναδεικνύεται σε έναν νέο επιχειρηματικό πυρήνα.
Δεδομένου ότι ο κύκλος εργασιών της εγχώριας αγοράς ιδιωτικής Υγείας ανέρχεται σε 1,2 με 1,3 δισ. ευρώ (ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα), το μερίδιο του νέου επιχειρηματικού σχήματος κυμαίνεται γύρω στο 27,5%, στοιχείο που του δίνει την πρωτοκαθεδρία, αφήνοντας αρκετά πίσω τον δεύτερο ισχυρό παράγοντα στον κλάδο, δηλαδή, το «Ιατρικό Κέντρο» του επιχειρηματία Γιώργου Αποστολόπουλου.
Ολες οι επενδυτικές κινήσεις του CVC στον κλάδο της ιδιωτικής Υγείας υλοποιούνται μέσω του επενδυτικού του βραχίονα, την εταιρεία ειδικού σκοπού Hellenic Healthcare, το 60% της οποίας είναι υπό τον έλεγχο του CVC, ενώ το υπόλοιπο 40% βρίσκεται ισομερώς στα χέρια των Δημήτρη Σπυρίδη και Βασίλη Θεοχαράκη, οι οποίοι επανεπένδυσαν στην εταιρεία σημαντικό τμήμα από το τίμημα παραχώρησης του πλειοψηφικού πακέτου που κατείχαν στο Metropolitan.
Σημειώνεται ότι η Hellenic Healthcare είναι διατεθειμένη να αγοράσει τις υπόλοιπες μετοχές του «Υγεία» με την ίδια τιμή που προσέφερε στη MIG.
Επιπλέον, το νέο σχήμα «Metrpolitan» - «Iασώ General» - «Υγεία» της Hellenic Healthcare, όπου απασχολούνται πάνω από 4.000 εργαζόμενοι, αναλαμβάνει και τις καθαρές δανειακές υποχρεώσεις (δάνεια μείον τα ταμειακά διαθέσιμα) που είχαν συσσωρεύσει τα θεραπευτήρια.
Ωστόσο, ο χορός των εξαγορών δεν έχει σταματήσει, καθώς τα funds, όπως το CVC, για να επιτύχουν την προσδοκώμενη απόδοση στον όχι και τόσο μακροπρόθεσμο ορίζοντα που θέτουν για την ολοκλήρωση των επενδύσεών τους επιδιώκουν τον γρήγορο έλεγχο τουλάχιστον του 50% της αγοράς του κλάδου, αποκτώντας μια ισχυρή θέση έναντι των ασφαλιστικών εταιρειών, που αποτελούν βασικό τους πελάτη.
Λόγος για τον οποίο αυτή τη στιγμή στο στόχαστρο της Hellenic Healthcare έχουν μπει ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα στην Κρήτη, τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα.
Στο πεδίο του ενδιαφέροντος του CVC βρίσκεται και ο ασφαλιστικός κλάδος, όπου πολλές εταιρείες αναζητούν αγοραστή.
Tι δήλωσε για το Eρρίκος Ντυνάν ο πρόεδρος του δ.σ Γεράσιμος Τσιαπάρας
Κατά την διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης της διοίκησης του νοσηλευτικού κέντρου με τους διευθυντές των ιατρικών τμημάτων και τα στελέχη της νοσηλευτικής υπηρεσίας και των διοικητικών υπηρεσιών, στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου τονίστηκε ότι «η διαδικασία όπως έχει ξεκινήσει, έτσι και θα ολοκληρωθεί».
Ο πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν», Γεράσιμος Τσιαπάρας, διαβεβαίωσε ειδικότερα ότι «η διεθνής, ανταγωνιστική διαδικασία συνεχίζεται με τους ίδιους όρους, με απόλυτη διαφάνεια και με τις ίδιες φιλοδοξίες». Ανέφερε ότι «ο διαγωνισμός παρακολουθείται στενά από τον ESM», προσθέτοντας ότι η διαδικασία πώλησης «θα ολοκληρωθεί μόνον εφόσον πληρούνται οι αυστηρές προϋποθέσεις που έχει θέσει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς στον σύμβουλο πώλησης» και οι οποίες περιλαμβάνουν «την κατάθεση ανταγωνιστικών προσφορών εντός εύλογου τιμήματος και την συνακόλουθη έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας».
Σε διαφορετική περίπτωση, ο πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν» υπογράμμισε ότι «ο διαγωνισμός ενδέχεται να κηρυχθεί άγονος». Σε αυτή την περίπτωση η Τράπεζα Πειραιώς θα συνεχίσει να στηρίζει τη λειτουργία και να ενισχύει τη δυναμική του νοσοκομείου έως την επανεκκίνηση της διαδικασίας, όταν οι συνθήκες κριθούν κατάλληλες.
Ανέστης Ντόκας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr