Σύμφωνα με στελέχη που παρακολουθούν τις εξελίξεις στον κλάδο της υγείας από πολύ κοντά, οι συγκεκριμένες κινήσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ισχυρότερων και πιο λειτουργικών νοσοκομειακών ιδρυμάτων ενώ θα οδηγήσουν σε εξορθολογισμό κόστους, σε συνέργειες που θα επιφέρουν θετικά οφέλη στο σύστημα της περίθαλψης και κατά συνέπεια σε καλύτερες υπηρεσίες για πολίτες και ασθενείς.
Η είσοδος του CVC στην αγορά και οι κινήσεις των υπόλοιπων παικτών
To fund CVC Capital Partners στις αρχές του 2017 προχώρησε στην εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου του νοσοκομείου Metropolitan ενώ προς τα τέλη της περυσινής χρονιάς απέκτησε και το Ιασώ General. Προ λίγων ημερών ολοκλήρωσε την εξαγορά του μεριδίου της MIG (70,38%) στο νοσοκομείο Υγεία, προσφέροντας 0,95 ευρώ ανά μετοχή, και συνολικά 204,4 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, έχει επενδύσει στην Ελλάδα έως και σήμερα περί τα 700 εκατ. ευρώ για την απόκτηση πλειοψηφικών ποσοστών σε νοσοκομεία (περιλαμβάνεται και η ανάληψη δανεικών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες). Οι τοποθετήσεις του CVC γίνονται μέσω της Hellenic Healthcare, εταιρείας στην οποία συμμετέχουν οι κ.κ. Β. Θεοχαράκης και Δ. Σπυρίδης, που αποτελούσαν βασικούς μετόχους και ιδρυτές του Metropolitan, και ο εκπρόσωπος του CVC Άλεξ Φωτακίδης.
Αναφορικά με την εξαγορά του Υγεία, επενδυτικό ενδιαφέρον υπήρξε και από την πλευρά του ομίλου Αποστολόπουλου του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, το οποίο εκδήλωσαν από κοινού με το αμερικανικό fund HIG, ένδειξη ότι και άλλα διεθνή funds δείχνουν ενδιαφέρον για την εγχώρια αγορά αλλά και ότι ο ανταγωνισμός για άλλες κλινικές αναμένεται να ενταθεί.
Οι δυσκολίες και οι αναγκαίες επενδύσεις, ζητούμενο η βελτίωση των υπηρεσιών
Είναι γεγονός ότι εξαιτίας της κρίσης, ο κλάδος υγείας «πέρασε από χίλια κύματα» τα προηγούμενα χρόνια, ιδίως όσον αφορά στον δημόσιο τομέα. Οι σημαντικά περιορισμένοι προϋπολογισμοί για την περίθαλψη, το δύσκολο περιβάλλον, η λήψη μέτρων όπως το rebate ή το clawback, τα προβλήματα στα ασφαλιστικά Ταμεία, επηρέασαν και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Αν και τα τελευταία δύο με τρία χρόνια η κατάσταση σε έναν βαθμό κάπως σταθεροποιήθηκε, εντούτοις, αποτελεί κοινή πεποίθηση των ανθρώπων της αγοράς ότι ο κλάδος χρειάζεται «οικονομικές ενέσεις». Όπως αναφέρουν οι απαιτήσεις από το δημόσιο, για παράδειγμα, είναι σημαντικές. Επίσης, οι υποχρεώσεις των νοσοκομειακών ομίλων προς τις τράπεζες δεν υποχωρούν. Νέες επενδύσεις έδειχναν αναγκαίες αλλά απουσίαζαν κεφάλαια. Κι αυτό, όπως σημειώνουν, ενώ ήταν εμφανές ότι καταγράφεται στροφή των πολιτών προς την ιδιωτική περίθαλψη και την ιδιωτική ασφάλιση, με σκοπό την αναζήτηση καλύτερων υπηρεσιών.
Κεφάλαια, εμπειρία, οφέλη
Με έδρα το Λουξεμβούργο και με υπό διαχείριση κεφάλαια που ξεπερνούν τα 80 δισ. δολάρια, η CVC Capital Partners είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οργανισμούς στον κόσμο. Έχει παρουσία σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία με γραφεία σε 23 χώρες, ενώ διαθέτει και ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο στον κλάδο της μέριμνας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι έχει παρουσία σε περισσότερα από 25 νοσοκομεία σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία. Κατά συνέπεια, το CVC, όπως τουλάχιστον αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη του κλάδου, φέρνει στην Ελλάδα τονωτικές ενέσεις σε οικονομικό επίπεδο, παράλληλα με την εμπειρία και την τεχνογνωσία που διαθέτει.
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να προσθέσουμε ότι η «ψήφος εμπιστοσύνης» που δείχνουν επενδυτικά κεφάλαια για τον κλάδο της περίθαλψης, πέραν της οικονομικής ενίσχυσης των νοσοκομείων, της βελτίωσης της λειτουργίας τους και την παροχής καλύτερων υπηρεσιών, που αποτελεί και ζητούμενο, έχει και μια ακόμα θετική διάσταση. Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, η αναδιάταξη του τοπίου προς το καλύτερο δύναται να αποτελέσει σημείο... αντιστροφής του brain drain στον ευρύτερο χώρο της υγείας, προσφέροντας σταθερό πεδίο εξέλιξης στους νέους επιστήμονες αλλά και δημιουργία καλύτερων συνθηκών για τους εργαζόμενους στα επαγγέλματα της ιατρικής μέριμνας.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr