Ξεκινά από τον τομέα της υγείας, στον οποίο συντελούνται έντονες θεσμικές, οικονομικές και τεχνολογικές μεταβολές. Η παρακολούθηση των αλλαγών αυτών και η υιοθέτηση μιας στρατηγικής ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, που θα προσαρμόζεται σε αυτές, μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξή του. Λαμβάνοντας δε υπόψη ότι η εφαρμογή μιας στρατηγικής ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού εμπεριέχει έντονα το στοιχείο της χρονικής υστέρησης, αναπόσπαστο στοιχείο της θα πρέπει να αποτελεί η πρόβλεψη των παραγόντων, που πρόκειται να μεταβάλλουν μεσοπρόθεσμα τη ζήτηση για γνώσεις και δεξιότητες στον τομέα.
Η μελέτη του ΣΕΒ καταγράφει τις αλλαγές που έχουν συμβεί στο χώρο της υγείας κατά την περίοδο της ύφεσης καθώς και τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που διαγράφονται στο μέλλον, αναδεικνύοντας τις ειδικότητες και τις δεξιότητες που θα απαιτηθούν ώστε να υποστηριχθεί μια δυναμική ανάκαμψη του κλάδου.
Σύμφωνα με την ανάλυση, η στροφή των επιχειρήσεων του κλάδου προς την εξωστρέφεια, προκειμένου να αντισταθμιστεί η μείωση της εγχώριας κατανάλωσης, οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης για στελέχη των τμημάτων εξαγωγών, market development και market access που διαθέτουν γνώσεις επιστημών υγείας (βιολογία και φαρμακευτική) ή θετικών επιστημών (χημεία) σε συνδυασμό με γνώσεις ξένων γλωσσών, εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες και γνώσεις των οικονομικών της υγείας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των ξένων αγορών.
Παράλληλα, αλλαγές όπως η συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας αντί του προϊόντος δημιούργησε την ανάγκη για απασχόληση στελεχών με γνώσεις επιστημών υγείας (βιολογία, φαρμακευτική), οικονομικών της υγείας, αλλά και του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη διάθεση των φαρμακευτικών προϊόντων στο μάρκετινγκ.
Ακόμη τονίζεται πως με την γήρανση του πληθυσμού και τη βιολογική επιβάρυνσή του αναμένεται να αυξηθούν η ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών υγείας και κατ' επέκταση αρκετών ειδικοτήτων του τομέα.
«Εφόσον η οικονομία και ο τομέας ανακάμψουν, θα μπορούσαν να δοθούν κίνητρα πρόσληψης επιστημονικού δυναμικού με εμπειρία στο εξωτερικό, προκειμένου να επιτευχθεί η διάχυση των γνώσεων και δεξιοτήτων, που έχει αποκτήσει το ανθρώπινο δυναμικό που εργάστηκε στο εξωτερικό, στο εγχώριο παραγωγικό σύστημα» υποστηρίζει ο ΣΕΒ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη μελέτη, οι βιομηχανίες φαρμάκων αυξήθηκαν από 51 το 2009 σε 92 το 2016, οι εργαζόμενοι σε αυτές από 14,3 σε 16,8 χιλιάδες και η αξία της παραγωγής τους διαμορφώθηκε σε 1,49 δισ. από 1,33 δισ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr