Όπως τόνισαν με σκληρές προσπάθειες το προσωπικό φέρνει σε πέρας ένα τεράστιο όγκο έργου, την ώρα που διεκδικεί σημαίνοντα ρόλο σε διεθνές επίπεδο στο μέτωπο των ελέγχων, των αδειοδοτήσεων αλλά και της αξιολόγησης της καινοτομίας. Έργο που όπως ανέφεραν μπορεί να φέρει ζεστό χρήμα στη χώρα και να την αναδείξει σε πόλο καινοτομίας.
«Πρέπει να παίξει ο ΕΟΦ δυναμικό ρόλο εν όψει Brexit. Πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Προσπαθούμε να φέρουμε εγκρίσεις στην Ελλάδα. Αυτό φέρνει χρήμα. Συμμετέχουμε σε κοινούς ελέγχους. Μια μικρή χώρα κάνει κάτι τέτοιο που είναι σημαντικό. Υπογράψαμε με το FDA για να πηγαίνουμε σε ελέγχους, το κάναμε προχθές» ανέφερε η Αικ. Αντωνίου πρόεδρος του ΕΟΦ που ζήτησε να εξαιρεθεί ο Οργανισμός από τις δεσμεύσεις για προσλήψεις που επιβάλλει το μνημόνιο.
«Ακροβατούμε στον αριθμό του 170, που είναι σήμερα οι υπάλληλοι. Είναι αυτοχρηματοδοτούμενος οργανισμός. Θα φέρει και περισσότερο χρήμα και λόγω Brexit. Πρέπει να κάνουμε προσλήψεις εκτός του 1-5. Θα πάμε στο Λονδίνο σε λίγες μέρες για να δηλώσουμε παρών μετά το Brexit. Πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν συνδιαλεγόμαστε με αυτούς πρέπει να πάμε με άλλη τακτική. Το buisness plan που έχω καταθέσει και διασφαλίζει πόρους θα πρέπει να γίνει αποδεκτό. Να ελέγξουμε περισσότερους, να αποτρέψουμε περισσότερες παράλληλες εξαγωγές. Είμαστε κατά του «ψαρέματος και της βαλίτσας». Για να κάνουμε σωστά το έργο μας» ανέφερε με νόημα η κ. Αντωνίου.
Πλήγμα από το PSI
Όπως τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων Χ. Κατσούλας καταγράφεται μείωση κατά 30% του προσωπικού. «Το 2009 ο Οργανισμός είχε 246 άτομα. Το 2013 πέσαμε στους 159 και σήμερα είμαστε στους 187 εκ των οποίων οι 18 σε εγκεκριμένες άδειες. Σαφώς δεν έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα» σημείωσε και προσέθεσε: «Ο ΕΟΦ δεν είναι μόνο φάρμακο αλλά η λειτουργία του αφορά και πολλά άλλα προϊόντα. Υπάρχει και η επιθεώρηση της αγοράς πέρα από την αδειοδότηση, η φάρμακο - επαγρύπνηση. Υπάρχει προσθήκη πλήθους νέων δραστηριοτήτων. Π.χ. η ενεργής διαχείριση των βάσεων ευρωπαϊκών δεδομένων. Το πάγωμα του ΑΣΕΠ, το 1-5 στις προσλήψεις αποχωρήσεις, οι οριζόντιες μισθολογικές περικοπές μας έχουν πλήξει» σημείωσε και αναφέρθηκε στα μισθολογικά θέματα των υπαλλήλων:
«Οι περικοπές στους μισθούς ήταν στο 50% σε έναν αυτοχρηματοδοτούμενο οργανισμός και μάλιστα πλεονασματικό. Το αποθεματικό ήταν στα 106 εκατομμύρια (τα νοσοκομεία 55 εκ) και με το PSI κουρεύτηκε. Έτσι υπήρξε απώλεια 70 εκατ. Η υποστελέχωση σε συνδυασμό με τα νέα αντικείμενα επιβάρυναν τον Οργανισμό. Οι αμοιβές είναι κάτω από 1000 και 800 ευρώ σε υπαλλήλους που έχουν πτυχία και διδακτορικά. Το κόστος που ήταν στα 12 εκατομμύρια ευρώ μετά το 2012 έπεσε στο μισό. Το προσωπικό έβαλε πλάτη και κοίταξαν να καλύψουν το κενό βάζοντας πλάτη και κράτησαν τον οργανισμό ζωντανό.»
Αγώνας δρόμου από ανταγωνιστές
Αξίζει να σημειωθεί ότι άλλες μεσαίου μεγέθους χώρες της ΕΕ έχουν πολλαπλάσιες δυνατότητες καθώς έχουν ενισχύσει σημαντικά τους δικούς τους Οργανισμούς και για λόγους αναπτυξιακούς. Όπως είπε ο κ. Κατσούλας σε χώρες παρόμοιες πληθυσμιακά με την Ελλάδα η στελέχωση των αντίστοιχων οργανισμών έχει ως εξής: Η Σουηδία έχει 700, η Δανία 500 άτομα Έχουμε προτάσεις για τη θεσμική αναθεώρηση Οργανισμού» τόνισε και υπογράμμισε:
«Υπάρχει ανάγκη για στελέχωση με μόνιμο προσωπικό κι εξαίρεση από το 1-5. Ο οργανισμός παλιότερα προέβλεπε 245 άτομα. Έχουμε περιοριστεί στις 226 οργανικές θέσεις. Από το 2005 ο Σύλλογος είχε δει από το 2007 πρόταση για το οργανόγραμμα. Το δίλημμα είναι οργανόγραμμα κρίσης ή ανάπτυξης. Αυτό είναι το δίλημμα.»
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr