Σε έκτακτη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) μίλησε για «Grexit» από τα νέα και καινοτόμα φάρμακα, εάν ισχύσουν οι προτάσεις αυτές που σύμφωνα με τις πληροφορίες αναμένεται σύντομα να περάσουν με νομοθετική ρύθμιση.
Το πρώτο προτεινόμενο μέτρο λέει πως ένα φάρμακο για να αποζημιωθεί στην Ελλάδα θα πρέπει να έχει εγκριθεί και να αποζημιώνεται σε άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες λειτουργεί σύστημα Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ). Οι χώρες αυτές είναι η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σουηδία και η Ισπανία.
Οπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ακης Αποστολίδης, «σε ένα πεδίο που η Ελλάδα ήδη υπολείπεται τραγικά, έχοντας το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έγκρισης νέων φαρμάκων -περίπου 21 μήνες απαιτούνται στη χώρα μας όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 3,9 μήνες- τα νέα μέτρα δεν στοχεύουν στον εξορθολογισμό, αλλά πλήττουν ευθέως τους Ελληνες ασθενείς και την καινοτομία. Εάν ίσχυαν ήδη οι ρυθμίσεις αυτές, στην πρόσφατη θετική λίστα με τις 21 δραστικές ουσίες, επτά από αυτές για σοβαρές και σπάνιες παθήσεις δεν θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν στη χώρα».
Οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως είναι απίθανο να καταλήξουν οι έξι χώρες σε κοινό αποτέλεσμα. Ο ΣΦΕΕ επικαλέστηκε πρόσφατη γνωμάτευση του καθηγητή του London School of Economics (LSE), κ. Πάνου Καναβού, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «είναι αδύνατη η εφαρμογή μιας τέτοιας ρύθμισης, καθώς οι χώρες που προτείνονται έχουν πολύ διαφορετικές διαδικασίες με σημαντικές ανομοιότητες στον τρόπο που εφαρμόζουν τον μηχανισμό HTA και επιπλέον δεν αξιολογούνται όλα τα φάρμακα σε αυτές τις χώρες».
Δύο παραδείγματα αποτελούν η Ισπανία και η Ιταλία, όπου οι διαδικασίες των μηχανισμών HTA δεν υλοποιούνται ούτε είναι νομικά δεσμευτικές.
Εάν κάποια φάρμακα πάρουν τελικά το «πράσινο φως», μπορεί να είναι διαθέσιμα για τους Ελληνες ασθενείς μετά από δύο έως τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των πολυεθνικών εταιριών.
«Μετατρεπόμαστε στους πληβείους της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Αποστολίδης και ανέφερε πως εάν τα μέτρα εισαχθούν, ο Σύνδεσμος θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, εθνική και ευρωπαϊκή.
Ενα δεύτερο μέτρο που φέρεται να προτάθηκε και οι πολυεθνικές φαρμακευτικές υποστηρίζουν ότι, επίσης, θα καθιστά απαγορευτική την είσοδο καινοτόμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά, είναι η υποχρεωτική προκαταβολική έκπτωση (rebate) κατά 25% στα συγκεκριμένα φάρμακα. Ο ΣΦΕΕ υποστήριξε ότι το μέτρο αυτό καθιστά ασύμφορη την εισαγωγή τους και απειλεί τις 87.000 θέσεις εργασίας που στηρίζει άμεσα και έμμεσα ο κλάδος.
Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, παρόμοια ρύθμιση (8,5% rebate) στην Κύπρο είχε ως αποτέλεσμα να μην εισαχθούν στην αγορά 20 νέα φάρμακα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr