Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), το εξωνοσοκομειακό clawback και rebate για το 2016 εκτιμάται ότι θα φτάσει το ποσό των 790 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα το νοσοκομειακό clawback για το 2016 υπολογίζεται στα 250 εκατ. ευρώ. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων τα ποσά αυτά είναι καταστροφικά για την αγορά φαρμάκου της χώρας μας και είναι απαραίτητο το πλαίσιο να διορθωθεί άμεσα, ώστε να είναι βιώσιμη η λειτουργία των φαρμακευτικών εταιρειών στην Ελλάδα.
Επιπλέον οι ανατιμολογήσεις των φαρμάκων που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2016 έφεραν νέες μεγάλες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων. Ωστόσο τις μεγαλύτερες μειώσεις, της τάξης του 20%, υπέστησαν τα γενόσημα φάρμακα, πολλά από τα οποία είναι ελληνικής παραγωγής παρόλο που αντιστοιχούν μόνο στο 22% της αγοράς.
H μέση τιμή των γενοσήμων φαρμάκων διαμορφώθηκε στα 7 με 8 ευρώ, όταν η αντίστοιχη των πρωτότυπων σκευασμάτων κυμαίνεται μεταξύ 50 και 200 ευρώ και των φαρμάκων υψηλού κόστους από 100 έως 4.000 ευρώ.
Για τους Έλληνες φαρμακοβιομήχανους η ρύθμιση της τιμολογιακής πολιτικής αποτελεί άμεση ανάγκη ώστε να αποφευχθεί η εξαφάνιση των προσιτών φαρμάκων από την αγορά, και να επιβιώσουν οι ελληνικές βιομηχανίες που τα παράγουν. Μάλιστα προτείνουν η τιμή των γενοσήμων φαρμάκων να έχει ως κατώτατο όριο τα 9 ευρώ.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΠΕΦ ενώ θα έπρεπε να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης σε μια χρονιά που παρατηρείται αύξηση των συνταγών κατά 8,4%, δεν εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης και έχει σταματήσει ο έλεγχός της.
Επίσης όπως λένε είναι αδιανόητο το ποσοστό χρήσης γενοσήμων φαρμάκων να παραμένει καθηλωμένο στο 22% παρά τις αλλεπάλληλες μειώσεις στις τιμές τους και ταυτόχρονα να μην εφαρμόζεται ούτε ένα μέτρο προς την κατεύθυνση της αύξησης της διείσδυσής τους στην ελληνική αγορά, παρόλο που αυτό αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση.
Στο μεταξύ στις 15:30 σήμερα έχει οριστεί ραντεβού των εκπροσώπων των θεσμών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με την "ατζέντα" των συζητήσεων να περιλαμβάνει κυρίως την αντιμετώπιση του εκτροχιασμού που ακολουθούν οι δαπάνες για το φάρμακο και την πορεία εξόφλησης των χρεών του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων προς ιδιώτες παρόχους και προμηθευτές. Από την πλευρά τους οι Θεσμοί ζητούν μεγαλύτερη διείσδυση των γενοσήμων στην αγορά φαρμάκου, προώθηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, αξιολόγηση της νέας τεχνολογίας αλλά και αντιμετώπιση του θέματος των ληξιπρόθεσμων χρεών.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr