Η ανάγκη τήρησης της δέσμευσης απέναντι στους θεσμούς για περιορισμού του ύψους του μηχανισμού αυτόματων περικοπών της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης κατά τουλάχιστον 30%, για τα έτη 2017-2018 έχει σημάνει συναγερμό.
Σημειώνεται ότι το σύστημα των «κουρεμάτων» τύπου clawback «δείχνει» στο 6μηνο μόνο για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη το ποσό των 216 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται και ο λογαριασμός για το νοσοκομειακό clawback. Ήδη το ποσό αυτό, φαντάζει υπέρογκο για τις εταιρείες, ενώ δημιουργεί πρόβλημα αξιοπιστίας και στην κυβέρνηση και στη δυνατότητά της να εξορθολογήσει συνολικά το σύστημα φαρμακευτικής δαπάνης.
Έτσι η κυβέρνηση βιάζεται για τη γρήγορη εφαρμογή νέων προσεγγίσεων για το clawback και το rebate, την εισαγωγή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Επίσης, εξετάζεται το πλαίσιο για τις υπηρεσίες φαρμακείου, τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους και τη διακίνηση νοσοκομειακών φαρμάκων μέσα από τα νοσοκομειακά φαρμακεία. Παράλληλα, συζητείται το πώς θα καταγραφεί με σαφήνεια η επιβάρυνση των ασφαλισμένων από τις συνεχείς περικοπές στην Υγεία.
Στο πλαίσιο αυτό, χθες η ειδική ομάδα δεκαμελής αυτή ομάδα εργασίας συναντήθηκε για δεύτερη φορά και αναμένεται να εντείνει τις προσπάθειές της μέχρι τέλος του χρόνου. Ήδη ο ΕΟΠΥΥ έχει συντάξει ένα κείμενο βάσης με προτάσεις σε σειρά θεμάτων, όπως η εισαγωγή ελέγχων συνταγογράφησης στα ηλεκτρονικά συστήματα και στις διαδικασίες αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, την αλλαγή του συστήματος rebate, προωθητικές δράσεις για τα γενόσημα, την εισαγωγή νοσοκομειακού συνταγολογίου, κυρίως για τις θεραπείες υψηλού κόστους, την εισαγωγή νέων πρακτικών διαπραγμάτευσης με τις εταιρείες, την αναμόρφωση των ποσοστών συμμετοχής των ασφαλισμένων, τη χορήγηση Βιο-ομοειδών προϊόντων.
Άλλωστε το μάτι των θεσμών από βδομάδα θα είναι κοντά.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr