«Ο κλάδος είναι κομβικός στη νέα παραγωγική ταυτότητα» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και συμπλήρωσε:. «Είναι πόλος απασχόλησης, έρευνας κι επιστημονικής ανάπτυξης. Δεν θέλουμε να κάνουμε ένα παλαιού τύπου προστατευτικό παρελθόν. Αλλά να διαμορφώσουμε ένα υπόδειγμα με συνέργιες, συνδέσεις με ξένες βιομηχανίες και κρατικούς φορείς που θα διασφαλίζει φτηνό φάρμακο στους ασθενείς.
Μπορούμε να υπερβούμε παλαιά πρότυπα. Η βίαιη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης καταστρέφει την παραγωγική βάση και το κοινωνικό κράτος.»
Ο Ανδρέας Ξανθός, Υπ. Υγείας, τόνισε ότι «πρέπει να αναζητήσουμε μια νέα ισορροπία ανάμεσα στην πρόσβαση στην καινοτομία αλλά καις τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας» και προσέθεσε ότι: «Συνειδητοποιείται μια νέα ανάγκη. Μονόδρομος είναι να προχωρήσουμε στα θέματα της νέας πατέντας, πρόσβασης κτλ. Η φαρμακευτική αγορά θα πρέπει να λειτουργήσει με κοινωνικούς όρους». «Τα διαρθρωτικά προβλήματα δεν αντιμετωπίστηκε παρά το ότι μειώθηκε κατά 60% η φαρμακευτική δαπάνη. Όγκος συνταγών δεν έχει μειωθεί, η διείσδυση γενοσήμων των πρωτοκόλλων, της αντικατάστασης των παλιών με νέα ακριβά φάρμακα.
Προσπαθούμε να βρούμε ένα νέο πλαίσιο π.χ. πώς θ αυξηθεί η ζήτηση εγχωρίων και ποιοτικών γενοσήμων. Αναζητούμε ένα νέο πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής» ανέφερε ο κ. Ξανθός.
«Η φαρμακοβιομηχανία μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για επιστήμονες. Σε αυτό προσβλέπουμε» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κ. Φωτάκης. «Χρειάζεται μια μεγάλη παρέμβαση σε όλα τα επίπεδα. Η πολιτεία θα πρέπει να εμπνεύσει.Θα πρέπει να ενσκήψουμε σε όλα τα επίπεδα όπου παράγεται η καινοτομία. Και κυρίως πώς ο πλούτος που παράγεται να γυρίσει στην κοινωνία» ανέφερε ο κ. Φωτάκης.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr