Ο Πρόεδρος της ΠΕΦ σημείωσε ότι τα clawback και οι διαρκείς μειώσεις των τιμών εξοντώνουν τον κλάδο της ελληνικής παραγωγής φαρμάκων. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε πως είναι απαραίτητο άμεσα να υλοποιηθούν τα κατάλληλα διαρθρωτικά μέτρα, με στόχο τον έλεγχο της συνταγογραφίας, τον έλεγχο της αποζημίωσης των νέων ακριβών φαρμάκων και την αύξηση του μεριδίου αγοράς των οικονομικών Ελληνικών Φαρμάκων και των γενοσήμων. Σε αντίθετη περίπτωση ένας πολύ κρίσιμος Εθνικά Κλάδος θα διαλυθεί.
Ο κ. Τρύφων επισήμανε την επιτακτική ανάγκη να οριστεί ανώτατο όριο στο clawback με το πιθανό υπόλοιπο να καλύπτεται από τον κοινωνικό προϋπολογισμό και τη μείωση που θα επέλθει στη δαπάνη από την εφαρμογή των παραπάνω μεταρρυθμίσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε: «Εάν αυτά πραγματοποιηθούν, τότε υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας».
Από διάφορες μελέτες έχει αναδειχθεί το γεγονός, ότι η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία αποτελεί σημαντικό πόλο ανάπτυξης, που δημιουργεί θέσεις εργασίας, προβαίνει σε σημαντικές επενδύσεις και καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών με άριστης ποιότητας φάρμακα, τα οποία είναι και οικονομικότερα κατά 30-60% από αντίστοιχες θεραπείες. «Αποτελεί οικονομικό έγκλημα να εισάγουμε ό,τι μπορούμε να παράγουμε», είπε ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο κ. Τρύφων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr