Αιτία είναι η επίσχεση παροχής υπηρεσιών της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ και η οποία, παρά τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία αποζημίωσης των ιατρικών επισκέψεων του Φεβρουαρίου, άρχισε κανονικά χθες.
Οπως ανέφερε στην Καθημερινή η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ Αννα Μαστοράκου, έως και χθες το πρωί ουδείς εκ των συμβεβλημένων γιατρών είχε πληρωθεί οφειλές του ΕΟΠΥΥ για τον Φεβρουάριο 2016 (και οι οποίες από την περασμένη Τρίτη είναι πλέον ληξιπρόθεσμες), ενώ 530 γιατροί –εκ των 5.000 συμβεβλημένων– δεν έχουν πληρωθεί για τις επισκέψεις ασφαλισμένων που δέχθηκαν τον Ιανουάριο 2016. Απλήρωτες για όλο το 2016 είναι και οι ιατρικές πράξεις και εξετάσεις σε ασφαλισμένους από κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς. Σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου, η μηνιαία δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για ιατρικές επισκέψεις είναι 6,5 εκατ. ευρώ, για ιατρικές πράξεις 2 εκατ. ευρώ και εργαστηριακές εξετάσεις 25 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, έως και χθες είχε αποζημιωθεί ή είχαν εκδοθεί εντάλματα πληρωμών για τις υποβολές δαπανών του Ιανουαρίου, για το 96% των συμβεβλημένων γιατρών (ιατρικές επισκέψεις), το 98% των φυσικοθεραπευτών, το 95% των ιδιωτικών κλινικών και το 87% των διαγνωστικών κέντρων. Για τον Φεβρουάριο 2016, σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ έχει αποζημιωθεί ή ενταλματοποιηθεί το 53% των υποβολών για ιατρικές επισκέψεις.
Η διαφορά είναι ότι η αποζημίωση γίνεται πλέον στο 100% των εκκαθαρισμένων υποβολών και στο 90% που γινόταν τα προηγούμενα τρία έτη. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης, «μπήκε ένα τέλος στη διαιώνιση της απαράδεκτης κατάστασης αποζημίωσης των παρόχων με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο και του χαρτοβασιλείου με το οποίο το συγκεκριμένο σύστημα ήταν συνυφασμένο».
Οι πάροχοι προκειμένου να πληρωθούν για τις υπηρεσίες τους υποβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ περί τις 100.000.000 σελίδες δικαιολογητικά ανά έτος, τα οποία στοιβάζονταν σε κούτες στις περιφερειακές διευθύνσεις του οργανισμού. Η διαδικασία που ακολουθείται πλέον είναι οι στοιβαγμένες κούτες να μεταφέρονται σε ένα κέντρο διαλογής και επεξεργασίας όπου ταξινομούνται ανά κατηγορία παρόχου και μετατρέπονται σε ηλεκτρονικά αρχεία. Κατόπιν γίνεται δειγματοληπτικός ιατρικός και διοικητικός έλεγχος στα αρχεία αυτά και με βάση αυτόν γίνεται και η εκκαθάριση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr