Σύμφωνα με τα πορίσματα, 8 στους 10 δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τα ελληνικά φάρμακα. Το ποσοστό είναι ακόμα μεγαλύτερο (84%) στις ηλικίες άνω των 45 ετών που, κατά τεκμήριο, είναι οι κύριοι καταναλωτές φαρμάκων.
Στο ερώτημα γιατί το 80% των φαρμάκων που καταναλώνουν οι ασθενείς είναι εισαγόμενα, 6 στους 10 θεωρεί ότι ευθύνονται οι «πιέσεις των πολυεθνικών εταιριών» στις κυβερνήσεις και η λανθασμένη πολιτική, ενώ αρκετοί είναι επίσης εκείνοι που επιρρίπτουν την ευθύνη στους γιατρούς.
Συγκεκριμένα, το 43% πιστεύει πως ο έλεγχος της αγοράς από τις εισαγωγές οφείλεται «στις πιέσεις των πολυεθνικών», το 24% θεωρεί πως γι’ αυτό ευθύνεται «η προώθηση ξένων φαρμάκων από τους γιατρούς», το 18% ενοχοποιεί τη «λανθασμένη πολιτική των κυβερνήσεων», το 10% το αποδίδει στη «λανθασμένη ενημέρωση» και το 3% στην «προώθηση από τους φαρμακοποιούς».
Όσον αφορά την αξιολόγηση των πρόσφατων μέτρων της κυβέρνησης για τη φαρμακευτική πολιτική, το 73% θεωρεί πως αυτά πλήττουν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και ζητά να αποσυρθούν, ενώ το 27% τα θεωρεί σωστά και ζητά να παραμείνουν.
Σύμφωνα με την ίδια επιστημονική έρευνα, που παρουσιάζει η ΠΕΦ, η ελληνική κοινωνία δεν γνωρίζει ότι τα ελληνικά φάρμακα είναι κατά 65% φθηνότερα των εισαγομένων πρωτότυπων. Μόνο ο 1 στους 100 από όσους ρωτήθηκαν γνώριζε τη μεγάλη αυτή διαφορά τιμής.
Μάλιστα 3 στους 10 πιστεύουν ότι τα ελληνικά φάρμακα είναι ακριβότερα των εισαγομένων πρωτότυπων και 3 στους 10 επίσης, δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ποια είναι η σχέση τιμής των ελληνικών με τα εισαγόμενα φάρμακα. Όσοι γνωρίζουν σε γενικές γραμμές, αλλά όχι ακριβώς, ότι τα ελληνικά φάρμακα είναι φθηνότερα των εισαγομένων είναι μειονότητα: 4 στους 10. Οι 6 στους 10 είτε λανθασμένα πιστεύουν ότι είναι ακριβότερα (το 28%), είτε δεν γνωρίζουν (το 32%) αν τα ελληνικά φάρμακα είναι φθηνότερα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr