"Δημιουργήσαμε μια μονάδα συνολικής απόκρισης, με όλο το προσωπικό του ΠΟΥ, στην έδρα (του Οργανισμού) και στις κατά τόπους υπηρεσίες" προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απειλή του ιού, δήλωσε ο παιδίατρος Άντονι Κοστέλο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.
Ο ΠΟΥ θέλει να δράσει γρήγορα, ώστε να μην επαναληφθούν οι επικρίσεις που δέχτηκε για την "αδύναμη" αντίδρασή του στην πρόσφατη επιδημία του Έμπολα στην Αφρική. Ο Κοστέλο, που είναι ειδικευμένος στη μικροκεφαλία, επισήμανε ότι η νέα μονάδα θα βασιστεί "σε όλα τα μαθήματα που πήραμε από την κρίση του Έμπολα". Επέμεινε επίσης ότι είναι αναγκαίο να αναληφθεί τάχιστα δράση, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουν οι ειδικοί ότι η κρίση θα περιοριστεί στη Νότια Αμερική, όπου 25 χώρες πλήττονται ήδη από την ιό.
"Ανησυχούμε από το γεγονός ότι θα μπορούσε να επεκταθεί σε άλλες περιοχές του κόσμου και ξέρουμε ότι τα κουνούπια-φορείς του ιού Ζίκα (...) ζουν στο μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής, στις χώρες της νότιας Ευρώπης και σε πολλές περιοχές της Ασίας, ιδίως στη Νότια Ασία", πρόσθεσε. "Δεδομένου ότι ζούμε σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο και δεδομένου επίσης ότι κάποια στιγμή (ο ιός) διέσχισε τον Ατλαντικό για να φτάσει στη Νότια Αμερική (...) θα μπορούσε να ακολουθήσει και την αντίστροφη πορεία", κατέληξε ο Κοστέλο.
Από τη Βραζιλία, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία, η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο εξέφρασε την ανησυχία της για την τάχιστη εξάπλωση του ιού. Δεν υπάρχουν όμως ακόμη ενδείξεις ότι θεατές των αγώνων ακυρώνουν το ταξίδι τους στη χώρα τον Αύγουστο, όπως είπε ο Μάριο Αντράντα, ο διευθυντής επικοινωνιών της επιτροής.
Ο Αντράντα τόνισε ότι η επιτροπή θα τηρήσει τυχόν ταξιδιωτικές οδηγίες που θα εκδοθούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr