«Ο χώρος του φαρμάκου δεν μπορεί να διέπεται από τους νόμους της ελεύθερης αγοράς. Το φαρμακείο σήμερα υποκαθιστά πολλές από τις ανεπάρκειες του ΕΣΥ. Πιστεύουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό» σημείωσε και τόνισε ότι τα υπάρχοντα φαρμακεία δεν απειλούνται αφού διατηρούν τη νομική μορφή και το καθεστώς λειτουργίας τους.
Απαντώντας στις επικρίσεις των εμπλεκομένων φορέων για απορρύθμιση του χώρου, ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι η ΚΥΑ πετύχαινει τη διατήρηση των πληθυσμιακών κριτηρίων «άρα δεν επίκειται αύξηση του αριθμού των φαρμακείων, χωρίς να αποκλείεται το φαινόμενο της εξαγοράς αδειών από επιχειρηματίες».
Ο κ. Ξανθός παραδέχτηκε ότι υπήρξαν πιέσεις από τους Θεσμούς για την πλήρη απελευθέρωση στην αγορά του φαρμακείου, ωστόσο όπως τόνισε η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
«Η ΚΥΑ αφορά τις νέες άδειες που μπορούν να δοθούν και σε μη φαρμακοποιούς, είτε είναι φυσικά πρόσωπα, είτε νομικά πρόσωπα (δηλαδή συνεταιρισμό φαρμακοποιων), ενώ το ποσοστό του 20% σε φαρμακοποιούς για την απόκτηση της νέας άδειας αποτελεί αναγνώριση του επιστημονικού ρόλου του και όχι τη μετατροπή του σε απλό υπάλληλο» τόνισε ο κ. Ξανθός.
«Προσπαθήσαμε να τηρήσουμε τις μνημονιακες μας δεσμεύσεις και μάλιστα σε σύντομο χρόνο, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να πάρουμε την υποδοσή των 2 δισ. ευρώ. Και με την έκδοση της συγκεκριμένης ΚΥΑ θέσαμε τις ασφαλιστικες δικλείδες ώστε να εξασφαλιστεί η προσβαση των πολιτών στο φάρμακο, να προστατευθεί η δημόσια υγεία και να διασφαλιστεί ο επιστημονικός ρόλος του φαρμακοποιού» δήλωσε ο κ. Ξανθός.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr